Sve spremno za prvi turistički let SpaceX-a

Nekoliko sati ostalo je do povijesne svemirske turističke misije SpaceXa. Četiri civila bit će lansirana u Zemljinu orbitu i u svemiru će provesti čak tri dana.

Zimo Zimo | 15.09.2021. / 23:08

Raketa Falcon 9 spremna je ponijeti svemirsku letjelicu nazvanu Resilience s četiri člana posade u Zemljinu orbitu. Tvrtka SpaceX američkog milijardera Elona Muska uključuje se tako u svemirsku turističku utrku i odmah pokušava pomesti konkurenciju iz Virgin Galactica i Blue Origina, koji su ovog ljeta turiste tek na nekoliko minuta odveli u svemir.

Bit će lansirani u orbitu od oko 575 kilometara. To je značajno i povijesno jer će biti najdalje što je ijedan čovjek otišao u orbitu od misija popravka Hubblea. Zapravo, bit će dalje od trenutačne orbite Hubblea i trenutačne orbite Međunarodne svemirske postaje, rekao je Benjamin Reed iz SpaceX-a.

Misija naziva Inspiration4 poletjet će iz NASA-inog Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Zemlju će obići jednom svakih 90 minuta brzinom od oko 27,5 tisuća kilometara na sat. U orbiti će provesti tri dana prije spuštanja u Atlantski ocean. Sve je organizirao poduzetnik i milijarder Jared Isaacman, koji je SpaceX-u platio nepoznat, ali velik iznos.

Ako ćemo ponovno ići na Mjesec i ako idemo na Mars i dalje, moramo malo izaći iz naše zone komfora i napraviti korak u tom smjeru, rekao je Isaacman

Četveročlana posada neće samo besposleno uživati u pogledu.

Prikupit ćemo mnogo brisova kako bismo naučili kako se mikrobiom mijenja tijekom leta. Snimat ćemo ultrazvukom kako bismo ocijenili promjene tekućina, kao i izvesti neke kognitivne testove te proučiti radijacijske posljedice odlaska na veliku visinu, rekao je Hayley Arceneaux, koji sudjeluje u misiji Inspiration4.

Pažnja se posvetila i nekim društvenim temama, poput rasne i spolne ravnopravnosti.

Ja sam pilotkinja misije i stvarno ima posebno značenje nositi tu titulu jer ću biti prva crna pilotkinja svemirske letjelice, rekla je Sian Proctor.

SpaceX inače surađuje s američkom svemirskom agencijom NASA-om i za nju astronaute i teret prevozi na Međunarodnu svemirsku postaju.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti