Svemirske šetnje uništavaju nokte astronauta zbog jednog upornog problema

Izazovi svemirskih šetnji uključuju neugodan gubitak noktiju, povezan s dizajnom rukavica, ali nova odijela nude nadu u rješenje tog problema.

Branimir Vorša | 28.11.2023. / 12:51

Astronauti u svemirskoj šetnji
Astronauti u svemirskoj šetnji (Foto: Afp)

Putovanje u svemir izaziva pustoš u ljudskom tijelu, s učincima u rasponu od gubitka gustoće kostiju do problema s vidom uzrokovanih viškom moždane tekućine. Odsutnost gravitacije utječe čak i na mokrenje i potencijalnu erektilnu disfunkciju. Jedna posebno uznemirujuća posljedica jest i fenomen koji se javlja nakon svemirske šetnje, kada astronauti doživljavaju neočekivani gubitak noktiju.

Lansiranje rakete, arhiva Loša vijest za astronaute: Letovi u svemir mogli bi pogoršati erektilnu disfunkciju

Ovo neobično stanje, poznato kao oniholiza, više je povezano s atmosferskim tlakom nego s gravitacijom. Minimalni pritisak okoline u svemiru, bitan za sigurnost tijekom aktivnosti izvan broda, predstavlja izazov za dizajn svemirskog odijela, posebno za ruke. Astronauti se često suočavaju s ozljedama ruku zbog rukavica pod pritiskom koje ograničavaju kretanje i stvaraju točke pritiska.

Ozljede ruku česte su među astronautima koji treniraju za aktivnosti izvan broda, napisao je u istraživanju iz 2015. godine tim predvođen epidemiologinjom Jacqueline Charvat. Studija iz 2010. godine povezala je pak ozljede ruku astronauta sa širinom i opsegom zglobova astronauta, otkrivajući povećane rizike od ozljeda povezanih sa smanjenom pokretljivošću u tim zglobovima.

Uporan problem

Rukavice za svemirsko odijelo, koje se sastoje od slojeva kao što su udobni sloj, sloj tlačnog mjehura, sloj za zadržavanje i vanjski sloj toplinske mikrometeoroidne odjeće, složene su. Unatoč preciznom dizajnu, oniholiza je i dalje uporan problem koji utječe na astronaute, kako tijekom vježbi tako i tijekom stvarnih svemirskih šetnji.

Kako bi razumio čimbenike rizika od oniholize, inženjer Christopher Reid vodio je ranije ove godine studiju o 31 prijavljenoj ozljedi te vrste kod astronauta, od kojih je 27 bilo zadobiveno tijekom vježbi, a 4 tijekom svemirskih šetnji. Istraživanje je pokazalo da dizajn rukavica značajno utječe na vjerojatnost gubitka nokta, pri čemu je jedna vrsta rukavica povezana s 8,5 puta većim rizikom od tog zdravstvenog problema. Većina ozljeda dogodila se na srednjem prstu, pod utjecajem veličine rukavice i duljine prsta. Zanimljivo je i da je oniholiza bila češća kod žena nego kod muškaraca.

Pogled na Zemlju s Mjeseca Još jedna zemlja planira poslati astronaute na Mjesec

Rezultati navedenog istraživanja sugeriraju da loše pristajanje rukavica može pridonijeti problemu, iako NASA prilagođava rukavice za svakog astronauta. Međutim, postoji nova nada s dolaskom novih svemirskih odijela napravljenih za misiju Artemis, koja nude potencijalna rješenja za ublažavanje izazova s kojima se suočavaju astronauti tijekom duljih razdoblja boravka u svemiru.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti