Sveučilište Oxford objavilo je da je pokrenulo studiju kako bi prvi put procijenilo sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo protiv COVID-19 koje je razvilo s AstraZenecom kod djece i mladih.

Podsjetimo cjepivo AstraZenece i Sveučilišta Oxford registrirano je za primjenu kod osoba starijih od 18 godina.

Novo ispitivanje utvrdit će je li cjepivo učinkovito kod djece i mladih između 6 i 17 godina, po priopćenju Sveučilišta. Tako će u prvoj fazi testiranja biti promatran imunosni odgovor kod ispitanika u dobi od 16 i 17 godina.

Tristotinjak dobrovoljaca bit će uključeno i prva cijepljenja očekuju se ovaj mjesec.

Cjepivo u dvije doze Oxford/AstraZenece pozdravljeno je kao 'cjepivo za svijet' jer je jeftinije i lakše za distribuciju od nekih konkurentskih cjepiva.

AstraZeneca ima cilj proizvesti 3 milijarde doza ove godine, a 200 milijuna doza mjesečno do travnja.

Andrew Pollard, stručnjak za pedijatrijske infekcije i imunitet i glavni znanstvenik u ispitivanjima cjepiva s Oxforda, rekao je: Dok je većina djece relativno nepogođena koronavirusom i vjerojatno će biti dobro nakon infekcije, važno je utvrditi sigurnost i imunosni odgovor na cjepivo kod djece i mladih s obzirom na to da bi neka djeca mogla imati koristi od cijepljenja.

Po Kraljevskom koledžu za pedijatriju i zdravlje djece, COVID-19 može uzrokovati tešku bolest ili čak smrt i kod djece, ali to je vrlo rijetko.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju