Svi Intelovi procesori posljednjeg desetljeća imaju ozbiljan sigurnosni propust

Intelovi procesori su za mnoge uvijek prvi i najbolji izbor, ali ovakav udarac ozbiljno će ih uzdrmati.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 04.01.2018. / 07:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još od “pradavnih” dana vodi se žestoka bitka između Intela i AMD-a, kada su u pitanju procesori. Starije generacije sjetit će se da su se tamo negdje krajem prošlog stoljeća gomilale ogromne rasprave o tome da su AMD-ovi procesori “dobri, ali podložni ekstremnom zagrijavanju”, što je godinama kasnije bila klasična mantra. U posljednjih nekoliko godina Intel se, realno, pozicionirao kao lider u proizvodnji i distribuciji procesora, iako je AMD uvijek tu negdje, a u posljednje vrijeme velikim koracima se vraća pod svjetla reflektora…

Sasvim neočekivano ovih dana je buknula afera koja bi mogla imati itekakav utjecaj na “procesorske ratove”, jer je otkriveno da svi Intelovi procesori proizvedeni u zadnjem desetljeću (!) imaju ozbiljan sigurnosni propust koji bi mogao kompromitirati vaše računalo, bez obzira radite li na Windowsima, macOS-u ili Linuxu! Uz napomenu, ako koristite Appleovo računalo i imate instaliran macOS High Sierra 10.13.2, ovaj sigurnosni propust već su anulirali stručnjaci kompanije iz Cupertina.

Softverski timovi koji rade na nadogradnjama Windowsa i Linuxa već su krenuli s razvojem zakrpa koje će otkloniti taj sigurnosni propust u Intelovim procesorima, koji između ostaloga omogućuje čitanje svih podataka na računalima ili serverima, uključujući i korisnička imena, zaporke, brojeve kreditnih kartica, bankovnih računa, izvoda, zapravo svega što se nalazi na računalu. Ako se zna da su i sustavi u oblaku, poput Microsoftova Azure Clouda ili Amazonova AWS-a pogođeni ovim propustima, onda je jasno o kakvoj se potencijalnoj “bombi” radi. Propust se, pojednostavljeno rečeno, odnosi na komunikaciju između procesora, negovih operacija i komunikaciji s kernelom, odnosno jezgrom operativnog sustava. 

Dodatna potvrda ekstremne opasnosti buga u Intelovim procesorima očituje se i u “globalnoj šutnji” i neotkrivanju bilo kakvih detalja vezanih uz mogućnosti iskorištavanja propusta, kao i promptna akcija za razvoj zakrpa. Tako je Microsoft već najavio da će Azure Cloud 10. siječnja biti nadograđen, dok će Amazon AWS nadogradnju dobiti već sutra, 5. siječnja. Što to konkretno znači za korisnike spomenutih servisa, nije precizirano, no zna se da će se svi sustavi morati resetirati kako bi se instalirala nadogradnja i sigurnosne zakrpe.

Poslovni korisnici dobit će podršku od tvrtki koje im pružaju usluge, dok pojedinačni korisnici moraju čekati produkciju sigurnosnih zakrpi ovisno o operativnom sustavu koji koriste.

Tu dolazimo do drugog dijela problema, koji bi se također mogao reflektirati na sve korisnike koji imaju računala s Intelovim procesorima. Naime, nakon sigurnosne nadogradnje sasvim je sigurno da će opće performanse računala zabilježiti pad, a razina smanjenja će ovisiti o generaciji Intelova procesora, ostalim komponentama u računalu i aplikaciji koja se koristi u datom trenutku.

Vjerojatno nećete biti sretni ako vas upoznamo s podatkom da će pad performansi biti između 5 i 30% i da tu ne možete učiniti apsolutno - ništa! Korisnici i ljubitelji AMD-ovih procesora likuju, pad dionica Intela u iznosu od 6% odmah po objavi ove vijesti indikator je i popriličnog potresa, a treba vidjeti kako će se sve odvijati u budućnosti, koliki je broj korisnika pogođen ovim propustom, hoće li se Intel ispričati, ali i hoće li biti podignute tužbe protiv njega… Detaljnije o cijelom slučaju možete pročitati ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti