Svi su vam uređaji stalno uključeni u struju? Zahvaljujući novim pravilima EK-a trebali biste imati manji račun za struju

Očekuje se da će, zahvaljujući uštedi električne energije, europski potrošači račune za električnu energiju plaćati ukupno 530 milijuna eura manje na godišnjoj razini.

Martina Čizmić | 17.04.2023. / 13:30

Uređaj u stanju mirovanja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako mnogi o tome i ne razmišljaju kad kupuju i koriste elektroničke uređaje, oni i u stanju mirovanja (kad su uključeni u struju, ali se ne koriste, odnosno nalaze se u stanju stand by") troše električnu energiju. Istina, manje nego kad se koriste, ali ipak troše.

Još 2008. godine u Uredbi o ekološkom dizajnu, a onda i 2013. godine kad su ažurirali tu uredbu, u Europskoj uniji zadani su parametri koje proizvođači moraju ispuniti kako bi se elektronički uređaji mogli koristiti u Europi. Jedan od tih parametara je i koliko maksimalno mogu trošiti električne energije u stanju mirovanja. 

Europska komisija danas je usvojila nova pravila, kojima se uvode promjene, a koje uzimaju u obzir tehnološki i tržišni razvoj posljednjih godina i proširuju opseg pravila. Na primjer sada uključuju proizvode s niskonaponskim vanjskim napajanjem kao što je mala mrežna oprema (uključujući Wi-Fi usmjerivače i modeme) ili bežične zvučnike.

Nova pravila zahtijevaju od proizvođača da smanje potrošnju električne energije kod uređaja kad su oni u stanju mirovanja. Iz Komisije procjenjuje da će se do 2030. ostvariti godišnja ušteda energije od 4 TWh i uštediti CO2 u iznosu od 1,36 milijuna tona CO2 ekvivalenta. To će također koristiti potrošačima smanjenjem njihovih računa, pri čemu se ukupne uštede za potrošače procjenjuju na 530 milijuna eura godišnje do 2030.

Objašnjavaju kako će zahvaljujući revidiranim pravilima potrošačima biti lakše dostupni podaci o potrošnji energije u stanju mirovanja, stanju isključenosti i umreženom stanju čekanja, kao i o vremenu potrebnom da proizvod automatski dođe u jedan od tih načina rada.

Iako je danas usvojena, nova uredba neće stupiti na snagu odmah. Prvo mora biti objavljena u Službenom glasniku (što se očekuje za koji dan), nakon čega stupa na snagu 20 dana od dana objave. Proizvođači će tada imati dvogodišnji prijelaz dok se pravila ne primjene u potpunosti. Međutim, neka će se ograničenja primjenjivati ​​u dvije faze, s konačnim pravilima koja će se primjenjivati ​​nakon četiri godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti