Švicarski znanstvenici razvili novu tehniku 3D printanja koja stvara predmete u samo nekoliko sekundi

Švicarski znanstvenici razvili su tehniku 3D printanja koja bi mogla dovesti do prave revolucije u bioprintanju, ali i u stvaranju neobičnih modela.

Martina Čizmić | 15.02.2020. / 08:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 3D printanje je zaista izvrsna stvar. Možete isprintati neki predmet ili objekt koji ste zamislili, kreirali ili skenirali i imati ga u rukama u puno kraćem vremenu nego da ga idete proizvoditi od klasičnih materijala.

No, ovisno o predmetu i printeru, samo printanje može trajati od pola sata do nekoliko sati.

Znanstvenici sa švicarske Ecole polytechnique federale de Lausanne (EPFL) zaključili su kako to, u nekim slučajevima može biti predugačko. Stoga su razvili tehniku 3D printanja koja može stvoriti objekt u samo nekoliko sekundi.

Za razliku od tradicionalnog 3D printanja koje funkcionira tako da se originalni 3D model "rastavi" na 2D slojeve i potom printa jedan po jedan sloj dok se ne dobije 3D model, nova tehnika koristi posebnu smolu, rotaciju i laser koji tu smolu stvrdnjava.

Kako su pojasnili u svom članku objavljenom u časopisu Nature i videu, smola se stavlja u posebni spremnik koji se tijekom procesa printanja rotira. Laser obasjava smolu na onim dijelovima koji čine budući 3D objekt i tako ju stvrdnjava. Rezultat je 3D model napravljen u samo nekoliko sekundi.

Za sad je tako mmoguće napraviti modele velike tek 2 centimetra, ali s preciznošću do 80 mikrometara - otprilike toliko je debela prosječna vlas kose.

No, švicarski znanstvenici žele napraviti i veći printer kako bi mogli printati predmete i do 15 centimetara veličine.

Ističu kako, zbog svoje tehnike, koja omogućuje da se predmet stvori u samoj smoli, printer ne treba nikakav držač ili postolje za model. To bi moglo omogućiti printanje veoma osjetljivih modela, ali i 3D bioprintanje dijelova tijela. U budućnosti naravno.

Za sad i dalje rade na razvoju ove zanimljive tehnike, a pokrenuli su i tvrtku kroz koju žele ovu tehniku komercijalizirati.

Izvor: EPFL

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti