Svijest o važnosti umjetne inteligencije u porastu među hrvatskim kompanijama

Alati umjetne inteligencije (AI) sve više zastupljeni među hrvatskim kompanijama.

Martina Čizmić | 11.10.2023. / 17:09

Krešimir Mlinarić, BE-terna (Foto: BE-terna)

Koliko su hrvatske tvrtke otvorene za korištenje umjetne inteligencije u svom poslovanju, odnosno koliko tvrtki već koristi umjetnu inteligenciju? Ako je suditi po podacima koje je predstavila tvrtka BE-terna - puno. 

Podaci BE-terne pokazuju da su alati umjetne inteligencije (AI) sve više zastupljeni među hrvatskim kompanijama. Pozitivan trend ukazuje da je u posljednje dvije godine više od polovice srednje velikih tvrtki s kojima je BE-terna surađivala povećala svoja ulaganja u pametne poslovne alate. Zabilježen je i porast vrijednosti projekata za razvoj i implementaciju tehnologija umjetne inteligencije te je u razdoblju od 2019. do 2023. godine prosječan godišnji rast broja takvih projekata premašio 60 posto.

Etablirani sustavi poput ERP-a i CRM-a potaknuti naprednim mogućnostima automatizacije i AI-ja doživljavaju novu transformaciju i omogućavaju svojim korisnicima dodatne optimizacije poslovanja. Prvi korak digitalizacije kod kompanija koje su implementirale ERP i CRM tradicionalno povezivanje poslovnih sustava i procesa te povećanje produktivnosti kroz digitalizaciju svih poslovnih procesa. Više od 50% tih tvrtki potom se odlučuje u drugom koraku digitalizirati analizu podataka i uložiti u razvoj preciznih poslovnih rješenja (koji u pravilu uključuju prediktivnu analitiku i napredne AI algoritme) te naprednu automatizaciju ponavljajućih radnji.

Posljedice pandemije ubrzale su potrebu za digitalizacijom tvrtki, posebno u kategoriji srednje velikih poduzeća. BE-terna omogućava hrvatskim kompanijama koje se odluče na taj korak da taj proces bude učinkovit i jednostavan, uz podršku najnovije tehnologije. Tako je primjerice u posljednje četiri godine ostvaren rast broja projekata za razvoj i implementaciju tehnologija umjetne inteligencije za više od 60 posto, a tvrtke kojima smo implementirali napredne alate su smanjile operativne troškove, povećale prihode i unaprijedile korisničko iskustvo, istaknuo je direktor kompanije, Krešimir Mlinarić. 

Da hrvatske tvrtke prate međunarodne trendove, pokazuju i podaci konzultantske tvrtke Deloitte, koja je provela međunarodno istraživanje ‘State of AI in the Enterprise’ 2022. godine na uzorku od 2620 poslovnih lidera, pokazalo je da svjetske tvrtke sve više prepoznaju važnost ulaganja u primjene umjetne inteligencije i da takva ulaganja postaju mainstream, a ne pojedinačni poduhvati pojedinih kompanija. Tako je čak 94 posto poslovnih lidera izjavilo da je AI presudan za uspjeh njihovih kompanija u sljedećih 5 godina te je 79 posto njih izjavilo da su već implementirali tri ili više aplikacija u kojima primjenjuju AI.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti