Intrigantna predviđanja jednog svećenika: "Svijet kakav poznajemo će propasti. I to nije loša stvar"

Zanimljivo predavanje o budućnosti tehnologije i svijeta kakav poznajemo održao je digitalni jezuit, otac Robert Ballecer.

Martina Čizmić | 07.02.2019. / 13:10

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Digitalni jezuit Robert Ballecer JR neobična je osoba koja spaja ljubav prema tehnologiji i budućnosti sa svećeničkim pozivom. No tijekom svoga gostovanja u Hrvatskoj nije se fokusirao na religiju. Točnije, ni jednom riječju nije spomenuo religiju ili svećenički poziv. Da se ne radi o nekom tehnološkom guruu, već o svećeniku koji voli tehnologiju, otkriva samo njegova svećenička oprava.

U sklopu svoga predavanja na Bug Future Showu otac Ballecer osvrnuo se na glavne tehnološke trendove posljednjih godina koji obećavaju različite stvari, no ne ostvaruju ih. On ih naziva prenapuhanim tehnologijama. Zato se radije fokusira na perspektivne tehnološke trendove koji nisu samo zanimljivi već su i korisni.

Kako sam ističe, to su oni trendovi koji zahtijevaju da sagledamo ubojitu spiralu društvenih medija i kako bi ih umjetna inteligencija mogla spasiti, uspješno-katastrofičan blockchain, sigurnosne implikacije povezive budućnosti i drugog vala nosivih uređaja koji potiču zdravlje.

“Umjetna inteligencija će biti ključna tehnologija budućnosti, ali nitko zapravo ne zna što umjetna inteligencija jest i što zaista može napraviti”, istaknuo je na samom početku Ballecer.

Upozorio je kako svi veliki igrači, ali i oni koji to tek žele postati, ulažu milijarde dolara u razvoj umjetne inteligencije. No zbog velike žurbe da budu prvi i prodaju nešto novo zapravo obećaju da će umjetna inteligencija promijeniti svijet kakav znamo, a istovremeno nitko ne zna što ona radi.

“Većina proizvoda koja danas ima umjetnu inteligenciju, zapravo ju ne treba da bi obavili posao za koji su napravljeni. No izvrsno zvuči da nešto ima umjetnu inteligenciju. To je glupa umjetna inteligencija koja prepoznaje uzorke i ne radi ništa baš pametno”, ističe Ballecer i dodaje kako “glupa umjetna inteligencija nije nužno loša stvar, ali nije ni nešto revolucionarno”.

Nije samo razvoj umjetne inteligencije trend koji puno obećava, a ne donosi ništa novo. Takve su i društvene mreže koje su doživjele velik uspon i popularnost, ali u posljednje dvije godine bore se s velikim problemima.

“Činjenica je da društvene mreže više ne mogu funkcionirati kao dosad. Nešto se mora promijeniti jer sve više prometa na društvenim mrežama dolazi od botova, a sve manje od korisnika. Vlasnici društvenih mreža bore se protiv stvari koje ne mogu pobijediti. Brišu lažne profile, automatizirane račune, ali činjenica je da su društvene mreže na rubu propadanja. Uslijedit će društvene mreže kojima će upravljati umjetna inteligencija koja će korisnicima koji opstanu servirati 'pročišćen' sadržaj”, smatra Ballecer.

Iako je sam zagovornik otvorenih platformi, Ballecer je uvjeren da će u budućnosti biti nužno vratiti zatvorene sustave koji će osigurati korisnike i usluge. Kao jedan od primjera naveo je Internet stvari (IoT), koji se još uvijek razvija, ali koji već sad ima velik sigurnosni problem - kako razlikovati koji su uređaji spojeni na IoT mreže i kako zabraniti njihovu međusobnu komunikaciju kako bi povećali sigurnost stvari poput autonomnih vozila ili sigurnosnih sustava kuća.

Na kraju se osvrnuo i na zdravstvenu tehnologiju koja će tek u budućnosti doživjeti pravi procvat. Podsjetio je kako svi mi imamo neki tehnološki zdravstveni uređaj, ali toga nismo svjesni.

“Svi imate pametne telefone koji mogu biti zdravstveni uređaji. U kombinaciji s aplikacijama mogu vam dati cijeli niz informacija o vašem zdravlju, a dodate li i neki gadget poput pametnog sata ili pametne narukvice, imate cijeli zdravstveni sustav. No prvi val zdravstvene tehnologije samo je pružao informacije. U drugom valu javljaju se uređaji koji aktivno pronalaze zdravstvene probleme i traže rješenje. Upravo će ti uređaji poboljšati kvalitetu života ljudi, ma koliko na prvi pogled izgledali čudno”, rekao je Ballecer te kao primjer pokazao svoj pametni senzor i aplikaciju koja mu sugerira kad je vrijeme za odlazak na toalet ovisno o napunjenosti njegova mjehura.

Predavanje je završio riječima kako “kraj svijeta kakav znamo” zapravo može biti dobra stvar jer će se pojaviti novi, još bolji svijet. Nadajmo se da je u pravu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti