Svjetska meteorološka organizacija upozorila: Još uvijek idemo u pogrešnom smjeru

Za razliku od emisija koje se mogu smanjiti, velik dio ugljikova dioksida emitiranog prije nekoliko desetljeća ostaje u atmosferi i aktivira spore procese poput povećanja razine mora.

Hina | 15.11.2023. / 13:13

Emisije stakleničkih plinova, ilustracija (Foto: Getty Images)

Koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi dosegla je rekordnu razinu prošle godine, objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO), upozoravajući da se tom trendu ne nazire kraj.

Upozorenje dolazi nekoliko tjedana prije nego što će se svjetski čelnici okupiti u Dubaiju na godišnjoj konferenciji UN-a o klimi COP28, na kojoj će vlade tražiti veću klimatsku akciju, uključujući moguće postupno ukidanje fosilnih goriva prije 2050. godine.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na katastrofu: Proključalo je i kopno i more

Godine 2022. globalne prosječne koncentracije ugljikova dioksida bile su prvi put punih 50 posto iznad predindustrijske ere, objavila je meteorološka agencija U.N.

Unatoč desetljećima upozorenja znanstvene zajednice, tisućama stranica izvješća i desecima klimatskih konferencija, još uvijek idemo u krivom smjeru, rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

Taalas je rekao da će veće koncentracije stakleničkih plinova biti praćene ekstremnijim vremenskim prilikama, uključujući intenzivnu vrućinu i oborine, topljenje leda, više razine mora, kao i toplinu oceana i zakiseljavanje.

Otprilike polovica planeta suočava se s povećanjem broja poplava, a trećina planeta suočava se s povećanjem broja suša, rekao je Taalas. I ovaj negativni trend će se nastaviti do 2060-ih, dodao je.

Moramo hitno smanjiti potrošnju fosilnih goriva, rekao je.

Tenk Upozorenje znanstvenika: Vojne snage predstavljaju veliki problem u borbi protiv emisije stakleničkih plinova

Koncentracije metana u atmosferi također su porasle, a razine dušikovog oksida, još jednog stakleničkog plina, zabilježile su najveći međugodišnji porast između 2021. i 2022., priopćio je WMO.

Staklenički plinovi odgovorni su za zagrijavanje planeta i izazivanje ekstremnih vremenskih nepogoda.

Za razliku od emisija koje se mogu smanjiti, velik dio ugljikova dioksida emitiranog prije nekoliko desetljeća ostaje u atmosferi i aktivira spore procese poput povećanja razine mora.

Potrebne su tisuće godina da se ugljik ukloni iz sustava nakon što se ispusti u atmosferu, rekao je Taalas.

Zasebno izvješće UN-a objavljeno u utorak kaže da vlade ne ostvaruju dovoljan napredak u smanjenju emisija stakleničkih plinova kako bi spriječile najgore učinke globalnog zatopljenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti