Svjetska zdravstvena organizacija: Krvna plazma ne bi se trebala koristiti u liječenju oboljelih od COVID-19

Krvna plazma pacijenata koji su se oporavili od COVID-19 ne bi se trebala koristiti u liječenju oboljelih jer nema dovoljno dokaza da poboljšava njihove šanse za oporavak, poručila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Hina | 07.12.2021. / 06:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Plazma onih koji su se oporavili od zaraze ne smanjuje ni potrebu za ventilatorima, naglasio je WHO.

Teza je da bi upotreba plazme zbog antitijela koje sadrži mogla neutralizirati novi koronavirus, spriječiti njegovo repliciranje i ograničiti štetu na tkivu, objašnjava Reuters.

Nekoliko studija nije pokazalo nikakvu vidljivu korist u liječenju teško oboljelih. Ispitivanje u SAD-u prekinuto je u ožujku nakon što je utvrđeno da plazma vjerojatno neće pomoći pacijentima s blagim i umjerenim simptomima bolesti.

Metoda je ujedno skupa i dugo traje, istaknuo je WHO u priopćenju.

Panel međunarodnih stručnjaka izričito je preporučio da se plazma ne koristi u liječenju pacijenata s blagim oblikom bolesti, a ne bi se, po njima, trebala koristiti ni u liječenju pacijenata s teškim i kritičnim oblikom bolesti, navodi WHO.

Slika nije dostupna Krvna plazma preboljelih pokazala slabe rezultate u liječenju hospitaliziranih s teškom upalom pluća i COVID-19
Slika nije dostupna Indijsko istraživanje pokazalo: Krvna plazma bivših COVID-19 pacijenata nije dovoljno učinkovita da bi se koristila za liječenje

Izuzetak su samo nasumična kontrolna ispitivanja, dodaju.

Preporuka je objavljena u British Medical Journalu (BMJ) i temelji se na dokazima iz 16 ispitivanja u kojima je sudjelovalo 16.236 pacijenata s blažim, teškim i kritičnim oblikom zaraze COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti