Krvna plazma preboljelih pokazala slabe rezultate u liječenju hospitaliziranih s teškom upalom pluća i COVID-19

Argentinski liječnici pratili nisu uspjeli dokazati da plazma pomaže u liječenju upale pluća uzrokovane bolešću COVID-19, a niti da smanjuje smrtnost.

Hina | 25.11.2020. / 14:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Upotreba krvne plazme osoba koje su preboljele COVID-19 u liječeniu hospitaliziranih pacijenata s teškom upalom pluća uzrokovanog koronavirusom pokazala je malu korist, rezultati su kliničkog ispitivanja koje su proveli argentinski znanstvenici.

Terapija rekonvalescentnom plazmom s antitijelima osobe koja je preboljela COVID-19, odnosno uvođenje plazme u organizam zaražene osobe, nije značajno poboljšala zdravstveno stanje hospitaliziranih pacijenata s teškom upalom pluća niti je u većoj mjeri smanjila rizik od smrtnog ishoda od ove bolesti u odnosu na placebo, rezultati su studije objavljeni u utorak u časopisu The New England Journal medicine.

Unatoč ograničenim dokazima o učinkovitosti, rekonvalescentna plazma, koju je američki predsjednik Donald Trump u kolovozu isticao kao "povijesni uspjeh" u liječenju covida, često se daje pacijentima u Sjedinjenim Državama.

U listopadu je manja studija indijskih znanstvnika upućivala na to da se simptomi bolesti mogu poboljšati davanjem rekonvalescentne plazme pacijentima oboljelim od COVID-19, a riječ je o otežanom disanju i snažnom osjećaju umora, no nedavna argentinska studija ukazuje na to da se njezinom upotrebom nije smanjio rizik od smrtnog ishoda niti od razvoja dodatnih teških simptoma bolesti nakon 28 dana.

U studiji argentinskih znanstvenika sudjelovala su 333 hospitalizirana pacijenta s teškom upalom pluća uzrokovanom COVID-19 kojima su nasumično davani rekonvalescentna plazme ili placebo.

Nakon 30 dana terapije liječnici nisu otkrili značajne razlike u poboljšanju simptoma ili općeg zdravstvenog stanja pacijenata.

Ustanovili su da je stopa smrtnosti bila gotovo jednaka - 11 posto u skupini koja je dobivala rekonvalescentnu plazmu i 11,4 posto u onoj koja je primala placebo, što je razlika koja se statistički ne smatra značajnom.

No ipak je moguće da rekonvalescentna plazma pridonese poboljšanju zdravstvenog stanja u pacijenata s COVID-19 koji imaju manje teške simptome, rekao je voditelj studije dr. Ventura Simonovich iz Italiano bolnice u Buenos Airesu. On dodaje da će trebati provesti dodatne studije.

Za pacijente s teškim oblikom bolesti, poput onih koji su sudjelovali u ovoj studiji, veću bi ulogu mogli imati ostali načini liječenja koja se temelje na antitijelima, rekao je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti