Svjetska zdravstvena organizacija na udaru hakera usred pandemije koronavirusa

Dok liječnici diljem svijeta vode borbu s koronavirusom, neki su cijelu situaciju odlučili okrenuti u svoju korist i za svoj profit.

Martina Čizmić | 24.03.2020. / 14:53

Hakerski napad, ilustracija (Foto: Getty Images)

Pandemija koronavirusa koja se proširila cijelim svijetom nekima je, očito, poslužila kao izvrsna prilika za zaradu. Tako su se od početka pandemije pojavile različite lažne mobilne aplikacije koje tvrde da će korisnike informirati o zaraženima od koronavirusa u njihovoj blizini, a zapravo će ukrasti osobne podatke ili zaključati uređaj i tražiti novac za njegovo otključavanje.

Posljednji u nizu kibernetičkih napada bio je usmjeren na Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Iako smo već izvještavali o lažnim e-mailovima koji navodno dolaze od Svjetske zdravstvene organizacije, a zapravo s njom nemaju nikakve veze, čini se kako su hakeri pokušali upasti u sam sustav te organizacije.

Kako javlja Reuters, sredinom ožujka zabilježena je aktivacija web-stranice koja imitira e-mail sustav Svjetske zdravstvene organizacije. Glavna je zadaća te stranice bila dokopati se lozinki zaposlenika SZO-a te tako upasti u sam sustav. No stručnjaci za računalnu sigurnost primijetili su stranicu na vrijeme i alarmirali nadležne u SZO-u.

Glavni dužnosnik za informacijsku sigurnost SZO-a Flavio Aggio potvrdio je hakerske pokušaje Reutersu, ali i dodao kako su bili neuspješni. Ujedno je upozorio kako su od početka pandemije hakerski napadi na tu organizaciju udvostručeni.

Iako je još prerano reći tko stoji iza pokušaja hakerskog upada u SZO, sumnja se na hakersku grupu DarkHotel, koja se bavi kibernetičkom špijunažom više od 10 godina, a koja je i u prošlosti znala napadati zdravstvene ustanove i organizacije diljem svijeta.

Stručnjaci za računalnu sigurnost šokirani su brojem hakerskih napada i različitih kibernetičkih kriminalnih djela koja su se pojavila u svijetu otkako je proglašena pandemija koronavirusa. Svi oni pokušavaju profitirati od neopreznosti ljudi u potrazi za informacijama.

Ističu kako hakeri većinom, prilikom napada na zdravstvene organizacije, pokušavaju doći do informacija o potencijalnim lijekovima i cjepivima, koje bi potom mogli skupo prodati zainteresiranim stranama.

Zato, još jednom vrijedi upozoriti, budite pažljivi kad otvarate e-mailove od nepoznatih pošiljatelja, čak i ako se oni predstavljaju kao pripadnici Svjetske zdravstvene organizacije ili neke druge organizacije. Za informacije o koronavirusu i ponašanju u vremenu epidemije, posjetite stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a izbjegavajte instalacije sumnjivih mobilnih aplikacija nepoznatih autora.

I najvažnije, ostanite doma.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti