Svjetska zdravstvena organizacija omikron nazvala "vrlo velikim globalnim rizikom"

WHO ističe kako omikron-varijanta ima veću stopu prijenosa, što može dovesti do dodatnog opterećenja za zdravstveni sustav.

Hina | 13.12.2021. / 12:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Omikron varijanta koronavirusa, koji je registriran u više od 60 zemalja, je "vrlo veliki" globalni rizk i postoje naznake da je otporan na cjepivo, no nedostaju podaci o stvarnoj opasnosti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ukupni rizik povezan s omikronom ostaje visok zbog niza razloga, stoji u izvještaju WHO-a.

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici upozoravaju na mogućnost velikog vala zaraženih omikronom u siječnju

I drugo, prvi podaci ukazuju na to da zaobilazi imunološki odgovor i da je vrlo zarazan što bi moglo dovesti do novih valova infekcije s teškim posljedicama, navodi agencija.

Dok prve analize u Južnoafričkoj Republici pokazuju da bi omikron mogao biti manje opasan od delte i da su svi slučajevi u Europi umjereni ili asimptomatski, ostaje nejasno koliko je doista virulentan, kaže se u izvješću.

Slika nije dostupna Hoće li nam trebati nova cjepiva protiv omikron-varijante ili će biti dovoljno samo ažurirati postojeća?

Slika nije dostupna Kineski znanstvenici objavili prvu mikroskopsku fotografiju omikron varijante koronavirusa

Potrebno je više podataka da bi se razumjela opasnost omikrona. Čak i ako je manje opasan od delte, očekuje se da će se hospitalizacije povećati zbog veće stope prijenosa, a to može dovest do dodatnog opterećenja zdravstvenih sustava i više smrtnih slučajeva.

Više podataka očekuje se idućih tjedana, navodi WHO.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti