Svjetska zdravstvena organizacija protivi se e-cigaretama

Svjetska zdravstvena organizacija postavila je službeni stav prema elektroničkim cigaretama ili popularnije zvanim, e-cigaretama. Radi se manjim gadgetima što umjesto dima ispuštaju paru - ovo ih čini savršenim za koristiti gotovo bilo gdje. E-cigarete sadrže malene rezervoare posebno pripremljene tekućine; najčešće su tu razne arome radi ukusa, ali i nikotin.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 27.08.2014. / 09:25

Svjetska zdravstvena organizacija protivi se e-cigaretama

Svjetska zdravstvena organizacija postavila je službeni stav prema elektroničkim cigaretama ili popularnije zvanim, e-cigaretama. Radi se manjim gadgetima što umjesto dima ispuštaju paru - ovo ih čini savršenim za koristiti gotovo bilo gdje. E-cigarete sadrže malene rezervoare posebno pripremljene tekućine; najčešće su tu razne arome radi ukusa, ali i nikotin

e-cigareta

Proizvođači ih reklamiraju kao izvrsno sredstvo za prestanak pušenja, jer navodno se doza nikotina može lakše dozirati. Svjetska zdravstvena organizacija se ne slaže. Još uvijek nije napravljeno dovoljno istraživanja na temu, a neka preliminarna govore nam kako vodena para ipak sadrži određenu, istina manju, dozu nikotina koja se tada širi zrakom i potencijalno ugrožava djecu ili trudnice. Organizacija se zalaže za zabranu korištenja ovih gadgeta na javnim mjestima, odnosno da se uvedu ista pravila kao i za obične cigarete, uključujući zabranu reklamiranja, natpise s upozorenjima te zabranu prodaje putem samo-uslužnih automata. U listopadu ove godine dogovoreno je i glasanje interesnih stranki oko navedenog, a potom će vjerojatno uslijediti i aktualni zakoni.

Kakvo je vaše mišljenje o e-cigaretama? Što mislite o agresivnom reklamiranju gdje nam ističu bezazlenost ovih uređaja, dok prava istraživanja još uvijek nisu sprovedena? Odgovor ostavite u komentarima!

Izvor/foto: Reuterse-cigaretteuk.org.ukelectroniccigarettesbase.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti