Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Cjepiva bi mogla biti manje učinkovita protiv omikrona

Delta varijanta je i dalje dominantna, no njena dominacija pada s pojavom omikron varijante.

Hina | 15.12.2021. / 13:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Preliminarni dokazi pokazuju da bi cjepiva protiv COVID-19 mogla biti manje učinkovita protiv zaraze i prijenosa povezanih s omikron varijantom, koja također nosi veći rizik od ponovne infekcije, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u svom tjednom epidemiološkom izvješću naveo da je potrebno više podataka za bolje razumijevanje koliko omikron može izbjeći imunitet koji je proizašao iz cjepiva ili prethodne infekcije.

Slika nije dostupna Južnoafrička studija izazvala zbrinutost: Dvije doze Pfizerovog cjepiva ne pružaju zaštitu od omikron-varijante kakva se očekivala

Slika nije dostupna Izraelska studija pokazala da tri doze Pfizera štite od omikrona

Kao rezultat toga, ukupni rizik povezan s novom zabrinjavajućom varijantom omikron ostaje vrlo visok, kaže se u izvješću, koje prenosi komentare dužnosnika WHO-a s online brifinga u utorak.

Prvi put otkako je dominantna delta varijanta u travnju klasificirana kao zabrinjavajuća, njen postotak u sekvenciranju uzoraka registriranih u globalnoj znanstvenoj bazi podataka GISAID pao je ovog tjedna u usporedbi s drugim varijantama koje izazivaju zabrinutost, navodi se.

Ističe se da to treba tumačiti s oprezom jer zemlje mogu provoditi ciljano sekvenciranje za omikron i manje za sve druge varijante, uključujući deltu.

Delta varijanta je i dalje dominantna, no njena dominacija pada s pojavom omikron varijante.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti