Južnoafrička studija izazvala zbrinutost: Dvije doze Pfizerovog cjepiva ne pružaju zaštitu od omikron-varijante kakva se očekivala

Dosadašnje studije provodile su se u laboratorijskim uvjetima i pokazale su smanjenu učinkovitost dvije doze cjepiva protiv varijante omikron. Treća doza cjepiva poboljšavala je zaštitu.

Hina | 15.12.2021. / 09:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Čini se da su dvije doze Pfizer-BioNTech-ova cjepiva protiv koronavirusa pružile tek 70 posto zaštite od hospitalizacije u Južnoj Africi posljednjih tjedana, prema velikoj studiji koja ukazuje na slabiju učinkovitost cjepiva u borbi protiv nove varijante omikron.

Studija koju je u utorak objavilo najveće privatno zdravstveno osiguranje u Južnoj Africi, Discovery Health, temeljila se na više od 211.000 pozitivnih rezultata testova na koronavirus.

Oko 78.000 tih rezultata od 15. studenog do 7. prosinca pripisano je omikronu, iako to nije potvrđeno laboratorijski.

Slika nije dostupna Mikrobiologinja nema dobre vijesti o omikronu: "Proširit će se po Europi. To je strašno zarazan soj"

To znači da studija ne može ponuditi konačne nalaze o varijanti koju je Svjetska zdravstvena organizacija označila "zabrinjavajućom" i koju je registrirala u više od 60 zemalja.

Južnoafrički znanstvenici do sada su potvrdili da je u oko 550 pozitivnih testova utvrđena varijanta omikron, pri čemu je ta varijanta činila 78 posto analiziranih uzoraka od mjeseca studenoga, više od prethodno dominantne varijante delte.

Južna Afrika upozorila je svijet na omikron krajem prošlog mjeseca, potaknuvši uzbunu da bi to moglo izazvati još jedan val globalnih infekcija što je dovelo do nametanja ograničenja putovanja iz Južne Afrike.

Dnevni broj zaraženih u Južnoj Africi posljednjih je dana narastao na oko 20.000.

Slika nije dostupna Izraelska studija pokazala da tri doze Pfizera štite od omikrona

Nalazi iz studije među prvima su iz stvarnog života o zaštiti koju cjepiva pružaju od varijante omikron.

Dosadašnje studije provodile su se u laboratorijskim uvjetima i pokazale su smanjenu učinkovitost dvije doze cjepiva protiv varijante omikron. Treća doza cjepiva poboljšavala je zaštitu.

Stručnjaci Discoveryja u suradnji s Južnoafričkim vijećem za medicinska istraživanja (SAMRC) izračunali su da dvije doze Pfizer-BioNTecha nude 70 posto zaštite od hospitalizacije u usporedbi s necijepljenima i 33 posto zaštite od infekcije.

Prema studiji to predstavlja pad od 80 posto u zaštiti od infekcije.

Discovery je upozorio da se nalazi studije trebaju smatrati preliminarnima.

Glenda Gray, predsjednica SAMRC-a, rekla je da je ipak ohrabrujuće što se čini da cjepivo Pfizer-BioNTech nudi dobru zaštitu od teških oblika bolesti i hospitalizacije.

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici upozoravaju na mogućnost velikog vala zaraženih omikronom u siječnju

Studija također pokazuje da se zaštita od hospitalizacije zadržava u svim dobnim skupinama, kod osoba od 18 do 79 godina, uz nešto nižu razinu zaštite za starije osobe.

Zaštita od prijema u bolnicu također je dosljedna u nizu kroničnih bolesti uključujući dijabetes, hipertenziju, hiperkolesterolemiju i druge kardiovaskularne bolesti.

Čini se da djeca imaju 20 posto veći rizik za hospitalizaciju s komplikacijama tijekom četvrtog vala koji je povezan sa širenjem varijente delta, pa omikron, nego tijekom prvog vala, unatoč vrlo niskoj apsolutnoj incidenciji, navodi se u studiji.

No, znanstvenici dodaju da ne mogu sa sigurnošću povezati omikron s većim brojem hospitalizacija djece, do kojih je možda došlo i zbog drugih faktora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti