Svjetska znanstvena zajednica oprašta se od Hawkinga: "Zvijezda se ugasila u Svemiru. Izgubili smo nevjerojatno ljudsko biće"

Svjetska znanstvena zajednica u srijedu se oprašta od fizičara Stephena Hawkinga, znanstvenika koji je inspirirao milijune svojim umom i osobnošću.

Branimir Vorša | 14.03.2018. / 14:13

Stephen Hawking (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Američka svemirska agencija NASA opisala je britanskog znanstvenika kao ambasadora znanosti prisjećajući se njegova rada s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Njegove su teorije otključale svemir mogućnosti koji sada mi i svijet istražujemo. Nastavi letjeti kao superman u mikrogravitaciji kao što si rekao astronautima 2014.

Fizičar Caltecha John Preskill napisao je kako je Hawkingov rad inspirirao milijune mladih znanstvenika da slijede njegov put. Pamtit ću oštar um i svjetlucanje u očima: nikad se nije doživljavao previše ozbiljno. Svojim će prijateljima jako nedostajati.

Američki televizijski znanstvenik Neil De Grasse Tyson, koji je radio na populariziranju znanosti, kazao je kako je njegova smrt ostavila ogromni intelektualni vakuum. No on nije prazan. Zamislite ga kao vrstu energetskog vakuuma koji prožima tkivo prostor-vremena i koji se opire mjerenju, ispratio je znanstvenika šalom.

Teorijski fizičar Lawrence Krauss napisao je: Zvijezda se ugasila u Svemiru. Izgubili smo nevjerojatno ljudsko biće. Stephen Hawking hrabro se borio i svladavao Svemir 76 godina i sve nas je naučio nešto važno o tome što znači slaviti ljudski rod.

Znanstvenica Yangyang Cheng sa Sveučilišta Cornell istaknula je kako ju je Hawking inspirirao dok je odrastala u Kini.

Kao mala djevojčica, godinama sam gledala u prevedenu knjigu 'Kratka povijest vremena' u očevoj knjižnici čeznući za danom kad ću je moći pročitati.

I profesor fizike Robert Mc Nees sa sveučilišta Loyola napisao je da je idolizirao Hawkinga dok je bio dijete, a opisao je kako ga se znanstvenik, kad ga je upoznao, dojmio kao zabavna osoba puna života i draga.

Planetarno društvo oprostilo se od znanstvenika riječima: Zbogom, gospodine Hawkingu. Hvala vam što ste podijelili svoj divni um s ovom blijedoplavom točkom.

I tehnološka zajednica oprostila se od velikog znanstvenika.

Šef Googlea Sundar Pichai napisao je da je svije izgubio "divan um i blistavog znanstvenika".

Suosnivač Applea Steve Wozniak kazao je kako je Steven Hawking "imao integritet i posvećenost znanosti koja ga postavlja iznad istinske briljantnosti".

Glavni direktor Microsofta Satya Nadella kazao je kako će Hawking biti zapamćen zbog nevjerojatnog doprinosa znanosti - stvaranja kompleksnih teorija i koncepata koje su bile pristupačne masama. Bit će upamćen i po duhu i neograničenom nastojanju da potpuno razumije Svemir unatoč preprekama s kojima se suočavao.

Tim Berners-Lee, tvorac interneta, tvitao je da je svijet izgubio "golemi um i fantastičan duh".

Hawking je u srijedu rano ujutro preminuo u svom domu u Cambridgeu u dobi od 76 godina. (B.V./Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti