Svjetski priznati stručnjak napravio 100 posto precizan test na koronavirus, koji rezultate daje za 20 minuta

Jedinstveni test za COVID-19 svjetski priznatog stručnjaka, koji cilja tri viralna gena kako bi povećao pouzdanost otkrivanja novog koronavirusa i koji rezultate daje za 20 minuta, pokazao se 100 posto učinkovitim.

Branimir Vorša | 18.12.2020. / 07:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stephen Bustin profesor je molekularne medicine na britanskom sveučilištu Anglia Ruskin i vodeći stručnjak za kvantitativne lančane reakcije polimeraza (qPCR), koje se široko koriste za otkrivanje prisutnosti virusa SARS-CoV-2 u stanicama. On je zajedno s kolegama uiz bolnice Broomfield u Clemsfordu razvio jedinstveni test koji su nazvali Cov2-ID.

Spomenuti test otkriva tri viralne mete, što ga čini pouzdanijim od drugih aktualnih testova za otkrivanje novog koronavirusa, koji ciljaju samo dvije viralne mete, a u gotovo 30 uzoraka pacijenata koji su testirani pokazao je 100-postotnu učinkovitost.

Isti test ima potencijal otkriti i razinu viralnog opterećenja prisutnog u svakom testiranom pacijentu.

Većina uzoraka pacijenata prikupljena je u Engleskoj i oni su sadržavali mutirani genotip virusa, no jedan testiran uzorak iz Australije pokazao je drugačiji, "divlji" genotip virusa.

Cov2-ID test razvijen je prema MIQE smjernicama koje je razvio sam profesor Bustin u suradnji s drugim svjetskim znanstvenicima i kojima je namjera promicati najbolje prakse za dizajniranje qPCR testova koji bi davali rezultate koji su robusni, osjetljivi i brzi. Cov2-ID test također je dizajniran da smanji izglednost lažnih negativnih rezultata, što može dovesti do toga da zaraženi pacijenti, zapravo i ne znajući za to, zarazu šire dalje.

Cov2-ID test daje rezultate mnogo brže od trenutačnih qPCR testova koji se koriste u svijetu te može dati rezultate dok je testirana osoba još uvijek na mjestu testiranja, što uvelike pomaže u sprječavanju širenja zaraze.

Brzina i pouzdanost vitalni su elementi procesa testiranja. Trenutačno nije izvedivo da netko čeka na rezultat testiranja na mjestu testiranja. Te osobe u međuvremenu mogu otići u trgovine, prije negoli doznaju rezultat testa, što je rizik za širenje virusa među populacijom. Mi smo razvili test koji rezultate daje u svega 20 minuta, kaže Bustin.

Ciljanje tri viralna gena jedinstveno je jer većina qPCR testova trenutačno cilja samo dva. To je znalo dovesti do lažnih pozitivnih rezultata, što ponovno predstavlja rizik od širenja zaraze. Naš test dao je 100 posto precizne rezultate iz prikupljenih uzoraka, naglašava Bustin.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti