Tajanstvena kineska letjelica lansirana u kolovozu prošle godine vratila se na Zemlju

Eksperimentalna kineska svemirska letjelica vratila se u ponedjeljak na Zemlju nakon što je bila u orbiti 276 dana, izvijestili su kineski državni mediji, čime je završena misija testiranja svemirskih tehnologija zemlje za višekratnu upotrebu.

Hina | 08.05.2023. / 09:10

Kineska raketa (Foto: Afp)

Svemirska letjelica bez posade vratila se u lansirni centar Jiuquan na sjeverozapadu Kine u ponedjeljak prema rasporedu, prema državnim medijima.

Nisu navedeni detalji o tome o kojoj se letjelici radi, koje su tehnologije testirane, koliko je visoko letjela i gdje ju je orbita vodila od lansiranja početkom kolovoza 2022.

Slika nije dostupna Kina lansirala novi meteorološki satelit, Tajvan  zatvorio svoj zračni prostor

Slike letjelice također tek trebaju biti objavljene u javnosti.

Test označava "važan" napredak u kineskom istraživanju tehnologije svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu koja će pružiti praktičniji i jeftiniji način slanja budućih svemirskih misija, izvijestili su državni mediji.

Godine 2021., nešto, što je možda bila slična svemirska letjelica, odletjelo je do ruba svemira i vratilo se na Zemlju istog dana u misiji koja je također uglavnom držana u tajnosti.

Ta je letjelica sletjela na Zemlju "horizontalno", prema glavnom kineskom svemirskom izvođaču u to vrijeme.

Komentatori na kineskim društvenim mrežama nagađaju da Peking razvija svemirsku letjelicu poput X-37B američkog ratnog zrakoplovstva, autonomnog svemirskog zrakoplova koji može ostati u orbiti godinama.

Mjesec Kina ambiciozno želi krenuti s izgradnjom prve baze na Mjesecu

X-37B bez posade i za višekratnu upotrebu vratio se na Zemlju u studenom prošle godine u svojoj šestoj misiji, nakon više od 900 dana u orbiti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti