Tehnologija beskontaktnog otključavanja vozila može ga učiniti ranjivim: Kako smanjiti rizik od krađe?

Stručnjaci za sigurnost imaju nekoliko jednostavnih savjeta o kojima bi trebalo ozbiljno razmisliti i početi ih primjenjivati.

Martina Čizmić | 28.07.2024. / 09:38

Beskontaktno otvaranje automobila, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Sve više novih automobila koristi bežičnu tehnologiju u ključu, kojim omogućuje otključavanje i zaključavanje automobila ovisno o blizini samog ključa. Tako više ne morate tražiti ključeve po džepovima ili torbi - dovoljno je da se približite automobilu i on će se otključati.

A kad sjednete u njega, ne morate tražiti ključ. Dovoljno je da pritisnete gumb za paljenje i automobil će biti spreman za pokret.

Sva ta tehnologija smišljena je da olakša korištenje i mnogi su ju s oduševljenjem prihvatili. Kako vozači, tako i oni koji automobile kradu. Jer upravo im je bežični signal omogućio da umjesto da fizički provaljuju u automobile ili kradu ključeve, jednostavno "presretnu" signal i kopiraju ga, a kad vozač odšeće od svog automobila, kradljivac ga jednako tako jednostavno može otvoriti i odvesti.

Otključavanje bez ključa (Foto: Getty Images) Otključavate automobil "bez ključa"? Možda ne biste trebali

Pa kako se onda zaštititi od krađe?

Stručnjaci za sigurnost imaju nekoliko jednostavnih savjeta o kojima bi trebalo ozbiljno razmisliti i početi ih primjenjivati.

1) Zaštitite ključ

Iako biste mogli pomisliti da je ključ na sigurnom jer se nalazi u vašem džepu, on i dalje odašilje određene signale, prije svega kako bi detektirao je li vozač u blizini automobila i tako otključao automobil. Želite li spriječiti da se to dogodi, razmislite o zaštitnoj futroli koja funkcionira na principu Faradayevog kaveza. Kad jednom smjestite ključ u futrolu, ona sprječava širenje elektromagnetskih signala i time onemogućuje njihovo presretanje. A kad poželite otključati automobil, dođite mu bliže i izvadite ključ iz futrole.

2) Koristite fizičku zaštitu u vozilu

Stariji vozači sjećaju se cijelog niza različitih naprava koje je bilo moguće kupiti i ugraditi u automobil, ne bi li se blokirao volan ili mjenjač brzina. Danas je sve više automobila opremljeno automatskim mjenjačem, pa su takve zaštite za mjenjač teže primijenjive, ali one koje blokiraju volan i dalje itekako dobro funkcioniraju.

Da, to će vam malo otežati kretanje kad sjednete u vozilo jer ćete morati prvo skinuti fizičku zaštitu, i produljiti vrijeme izlaska iz vozila, dok ne stavite fizičku zaštitu, ali će učiniti vaše vozilo zaštićenijim od krađe.

Slika nije dostupna Zbog problema s aplikacijom, neki vlasnici Tesle nisu mogli otključati svoje automobile

3) Isključite bežičnu vezu

Da, znamo, poanta bežične veze je da možete otključati automobil na većoj udaljenosti i bez vađenja ključa iz džepa. Ali, ako ste u području gdje je broj krađa veći ili pak dolazite u nepoznato područje, nije loša ideja isključiti bežičnu vezu. Ovisno o modelu automobila koji imate, ta bi se opcija trebala naći u postavkama u vašem automobilu do kojih možete doći kroz infotainment sustav. Tražite opcije "automatsko zaključavanje" ili "auto locking".

Ako takva opcija ne postoji u infotainmentu, vjerojatno ćete se morati konzultirati s korisničkim uputama vašeg automobila i potražiti koja kombinacija tipaka na samom ključu blokira takvo automatsko zaključavanje i otključavanje.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti