Tehnologija je danas 'u srcu svih ozbiljnih zločina'

Načini na koji kriminalci iskorištavaju tehnologiju su raznoliki – od jednostavnog praćenja društvenih mreža korištenja dronova pa do hakiranja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2017. / 10:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Najveći izazov u borbi s kriminalom s kojim će se u budućnosti suočiti policija jest tehnologija, odnosno korištenje sve naprednijih tehnologija od strane organiziranih grupa kriminalaca. 'Tehnologija je danas u srcu svih ozbiljnih zločina', pokazalo je istraživanje koje je proveo Europol o organiziranom kriminalu u Europi, a sve mogućnosti tehnologije jednako iskorištavaju male grupe kriminalaca, kao i velike organizirane kriminalne skupine čija zarada često premašuje prihode velikih multinacionalnih kompanija.

Načini na koji kriminalci iskorištavaju tehnologiju su raznoliki – od jednostavnog praćenja društvenih mreža i aktivnosti korisnika preko korištenja bespilotnih letjelica za krijumčarenje droge pa do hakiranja i cyber zločina poput ransomwarea. Novac koji zarade na ovaj način često se koristi za daljnje kriminalne operacije poput krijumčarenja ljudi, prodaje droge i slično tako da iskorištavanjem tehnologije, kao i korištenjem dosadašnjih 'offline taktika', kriminalci mogu zaraditi puno više novca.

Zanimljivo, u ovom izvještaju Europola kao posebno zabrinjavajućom situacijom smatra se porast pljački – što se može povezati s praćenjem društvenih mreža i aktivnostima korisnika na njima. Ako netko najavi odlazak na godišnji odmor ili objavi obiteljsku sliku s ljetovanja, na taj su način svima poručili kako je njihova kuća prazna, što je naročito opasno za korisnike koji imaju otvoren profil koji može svatko pregledavati, ali je i još jedno upozorenje svim korisnicima Fejsa da budu oprezni oko sadržaja kojeg objavljuju jer bi takve objave i slike kriminalci mogli smatrati pozivnicom za pljačku. Također, zabilježen je i porast ransomwarea – kriminalci zaključavaju računala i traže otkupninu za njihovo otključavanje, a često i taj novac kojeg su dobili u virtualnom svijetu iskorištavaju za operacije u 'stvarnom svijetu'.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti