Tehnologija koja se koristila u COVID testovima sad bi mogla pomoći u otkrivanju dijabetesa i lajmske bolesti

Novi testovi bit će jeftiniji i precizniji od onih koji su trenutačno dostupni.

Hina | 13.04.2023. / 10:22

Test na COVID-19, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Stručnjaci koji su stvorili tehnologiju za izradu COVID testova na vrhuncu pandemije udružili su snage s američkom biotehnološkom tvrtkom kako bi razvili testove za druga stanja poput dijabetesa i lajmske bolesti.

Biotehnološka tvrtka Vertebrate Antibodies Ltd (VAL), koju je osnovala skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Aberdeenu, osigurala je ulaganje s Innova Medical Group (IMG) za osnivanje novog holdinga, EpitogenX.

Dobitnici prestižne naagrade International Medis Awards Hrvatska liječnica dobila nagradu na prestižnom međunarodnom natječaju za medicinska istraživanja

EpitogenX ima za cilj razviti laboratorijske dijagnostičke testove za lajmsku bolest i dijabetes, za koje je poznato da ih je teško dijagnosticirati dovoljno rano kako bi se omogućila pravovremena intervencija.

Novi testovi bit će jeftiniji i precizniji od onih koji su trenutno dostupni.

VAL je koristio svoje tehnologije za razvoj COVID testova kao dio brzog odgovora škotske vlade na COVID-19.

Tehnologija nazvana EpitoPredikt osmišljena je za prepoznavanje specifičnih elemenata ili "žarišta" COVID virusa koji bi pokrenuli imunološki odgovor tijela.

Sada će se koristiti i za druge bolesti.

Daljnja tehnologija razvijena tijekom pandemije pod nazivom EpitoGen kombinira i prikazuje molekularne elemente onako kako bi se prirodno pojavili u patogenu ili virusu.

Neaktivnost Upozorenje stručnjaka: Evo što uzrokuje velik broj preranih smrti u Europi

Ovaj pristup poboljšava izvedbu testa, osjetljivost testa i može uključiti nove sojeve i varijante u testove.

Dr. Abdo Alnabulsi, suosnivač VAL-a, rekao je da su od početka krenuli u "revoluciju istraživačkog i kliničkog sektora inovativnim tehnologijama".

Oduševljeni smo što smo u IMG-u pronašli partnera koji dijeli našu viziju i vrijednosti te je jednako predan razvoju transformativnih proizvoda, rekao je.

Uvjeren sam da će ovo partnerstvo postići velike stvari i da će naša tehnologija i proizvodi imati globalni utjecaj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti