Hrvatska liječnica dobila nagradu na prestižnom međunarodnom natječaju za medicinska istraživanja

Za svoj znanstveni rad na bolesti dijabetesa, hrvatska liječnica dr.sc. Martina Tomić dobila je prestižnu međunarodnu nagradu.

Branimir Vorša | 10.03.2023. / 10:42

Dobitnici prestižne naagrade International Medis Awards
Dobitnici prestižne naagrade International Medis Awards (Foto: medis-awards.com)

U dvorcu Ljubljanski grad u četvrtak 9. ožujka 2023. svečano je proglašeno devet pobjednika natječaja 9. International Medis Awards for Medical Research. Među pobjednicima je i hrvatska predstavnica dr. sc. Martina Tomić, dr. med., iz Klinike za oftalmologiju, Klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, KB Merkura.

Dr. Tomić dobila je nagradu za znanstvenoistraživački rad iz područja oftalmologije, kao prva autorica članka "HDL kolesterol zaštitni je prediktor u razvoju i progresiji retinopatije kod dijabetesa tipa 1, 15-godišnja studija praćenja". Ta studija objavljena je u časopisu Diabetes Research and Clinical Practice.

Jako sam sretna i uzbuđena zbog ove iznimno važne nagrade. Svi koji me poznaju, jako dobro znaju da je medicina moja životna strast. U Klinici Vuk Vrhovac radim od 1998. godine. Od tada su svi moji interesi usmjereni na dijabetes i njegove kronične komplikacije. Posljednjih desetak godina, razvojem transplantacijske medicine, dijabetička bubrežna bolest više nije veliki problem. Međutim, dijabetička bolest oka, osobito dijabetička retinopatija i dalje je vodeći uzrok sljepoće koja se može spriječiti u odraslih radno sposobnih osoba s dijabetesom tipa I, a također je povezana s povećanim rizikom od po život opasnih sistemskih vaskularnih komplikacija, uključujući moždani udar, koronarnu bolest srca i zatajenje srca. Stoga je utvrđivanje početka i progresije dijabetičke retinopatije ključno za smanjenje invaliditeta i mortaliteta u ovih bolesnika, izjavila je dr. Tomić.

Osim dr. Tomić, Hrvatska je na spomenutoj dodjeli nagrada imala i još dvoje finalista, dr. sc. Marka Lucijanića, dr. med. iz KB Dubrava u kategoriji pulmologija i alergologija te Petru Šimac, dr. med sa Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju, Klinike za unutarnje bolesti KB Split, u kategoriji reumatologije.

Spomenuto natjecanje već devetu godinu zaredom nagrađuje vrhunska znanstvena postignuća liječnika i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Za članove međunarodnoga stručnog žirija velika je privilegija biti dijelom iznimno zanimljivoga procesa u kojem upoznajemo raznolikost i dubinu istraživačkog rada vrhunskih liječnika i farmaceuta u našoj regiji. Njihova su istraživanja visokokvalitetna, inspirativna i izvor za poboljšanje zdravstvene skrbi. Svi oni zaslužuju najviše pohvale i iskrene čestitke, posebice za trud i odricanja koja njihov klinički i istraživački rad često zahtijeva, rekao je prof. dr. sc. Borut Štrukelj, predsjednik međunarodnoga stručnog žirija.

Na natječaj za nagrade 9. International Medis Awards prijavu su mogli izvršiti liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u najprestižnijim znanstvenim publikacijama, odnosno onima s faktorom utjecaja većim od 1,500.

Ove godine na natječaj je pristiglo 238 prijava iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Sve visoke kriterije za mjesto kandidata za International Medis Awards zadovoljilo je 185 prijava. Međunarodni stručni žiri ocijenio je prijave i odabrao 18 finalista, a među njima devet pobjednika.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti