Tehnologija u borbi protiv požara: Novi satelitski sustav uz pomoć AI-a trebao bi znatno olakšati posao vatrogascima

Lansiranje prvog satelita iz konstelacije koja bi na kraju trebala imati 50 satelita planirano je za sljedeću godinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.09.2024. / 11:41

Šumski požar
Šumski požar (Foto: Getty Images)

Sljedeće godine prema niskoj orbiti poletjet će prvi sateliti koji će Zemlju motriti prvenstveno s jednim ciljem - ranim prepoznavanjem požara. Ovaj je projekt pokrenula neprofitna organizacija Earth Fire Alliance (EFA) još prije pet godina, a konstelacija satelita nazvana FireSat ukupno bi se trebala sastojati od 50 satelita. Iako se šumski požari iz svemira prate desetljećima, ovo je prva grupa satelita koja će biti namijenjena samo i isključivo praćenju požara.

Šumski požar Šumski požari u Kanadi i Amazoniji postali vjerojatniji zbog klimatskih promjena

Ovog tjedna u taj hvalevrijedni projekt novac je uložio i Google, odnosno njegov filantropski odjel, te bi 13 milijuna dolara, koliko su investirali, trebalo omogućiti da se sateliti lansiraju po ranije zacrtanom planu. Dakle, prvi mali satelit u svemir bi trebao poletjeti sljedeće godine, dok 2026. godine očekujemo da će prva grupa povezanih satelita postati operativna.

Firesat (Foto: Google)

Inače, Google je i ranije uložio u taj projekt davanjem podrške za razvoj infracrvenih senzora za satelite. Za razvoj i proizvodnju konstelacije satelita FireSat bit će zadužena američka kompanija Moun Space, a svaki od njihovih satelita bit će opremljen posebnim infracrvenim instrumentima koji će moći nadzirati područje širine čak 1500 km kako bi odredio žarište šumskih požara. Zahvaljujući senzorima sateliti će moći prepoznati požare dok se još nisu raširili i dok zauzimaju područje minimalno 5 x 5 metara. U prepoznavanju požara koristit će se, naravno, i umjetna inteligencija. Konkretno, sateliti FireSat koristit će Googleov AI za usporedbu područja koje motre s ranijim slikama tog istog područja, na temelju čega će sustav prepoznati je li možda na tom području došlo do požara.

Također, prilikom detekcija požara umjetna inteligencija uzet će u obzir i neke druge faktore, poput vremenske situacije, ali i obližnje infrastrukture. Današnja najava označava značajnu prekretnicu i korak prema transformaciji načina naše interakcije s požarima, komentirali su iz Earth Fire Alliancea. U službenoj objavi za javnost naglasili su da je, kako će požari biti sve intenzivniji i brže će se širiti, radikalna suradnja ključna za razvoj inovacija potrebnih za upravljanje požarima i klimatskim akcijama.

Požar u Tučepima Gdje su požari? Sad tu informaciju možete saznati i na Googleovim kartama

Nakon što tehnologija prepozna da je na određenom području zaista došlo do požara, FireSat treba što prije poslati obavijest hitnim službama, kojima će, osim lokacije, dati i informacije o veličini požara. Već s prva tri satelita konstelacija će moći pratiti svako mjesto na Zemlji najmanje dva puta dnevno, a kada svih 50 planiranih satelita budu operativni, to će se razdoblje smanjiti na 20 minuta, odnosno samo devet minuta za regije koje su najugroženije požarima.

Izvor: Google blog

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti