Europska komisija uspostavlja Ured za AI: Žele osigurati da umjetna inteligencija služi i štiti europske vrijednosti

Posebna pravila primjenjivat će se na moćne sustave kao što je ChatGPT Open AI-a.

Hina | 29.05.2024. / 14:50

Margrethe Vestager (Foto: Afp)

Europska komisija je u srijedu najavila uspostavu Ureda za umjetnu inteligenciju (AI) kojeg će činiti stručnjaci kako bi proveli u djelo novi zakon u EU, prvi u svijetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju umjetne inteligencije.

Vijeće Europske unije je prethodno, 21. svibnja, potvrdilo Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi takav zakon u svijetu u cilju poticanja razvoja i prihvaćanja sigurnih i pouzdanih sustava umjetne inteligencije na jedinstvenom tržištu EU-a, a isti je zakon 13. ožujka izglasan u Europskom parlamentu.

Istodobno, cilj mu je osigurati poštovanje temeljnih prava građana EU-a i potaknuti ulaganja i inovacije na području umjetne inteligencije u Europi, a primjenjivat će se samo na područja koja pokriva zakonodavstvo EU-a i predviđa izuzeća poput sustava koji se koriste isključivo u vojne i obrambene svrhe te u istraživačke svrhe.

Novi ured u Bruxellesu će, kako je objavila Komisija, zapošljavati 140 stručnjaka na području tehnologije te pravnike i ekonomiste.

Digitalne tehnologije u EU Predstavljen paket za AI inovacije: “Europa postaje najbolje mjesto na svijetu za pouzdanu umjetnu inteligenciju”

Ured će promicati europski ekosustav inovativne umjetne inteligencije koji je konkurentan i koji poštiva pravila i vrijednosti EU-a, rekao je europski povjerenik  za unutarnje tržište Thierry Breton.

Prema Komisiji, zadatak Ureda za AI je omogućiti budući razvoj i upotrebu AI-a na način da stvara društvene i ekonomske dobrobiti i inovacije, uz istovremeno ograničavanje rizika.

Pod umjetnom inteligencijom neprihvatljivog rizika smatraju se pohranjivanje fotografija prikaza lica s interneta ili snimaka CCTV-a,  snimaka prepoznavanje emocija na radnom mjestu i u školama, društveno bodovanje i masovan nadzor kao u Kini, prediktivno policijsko djelovanje isključivo na profiliranju osobe. Građani će moći podnositi pritužbe na sustave AI-ja koji ugrožavaju njihova prava.  

Posebna pravila primjenjivat će se na moćne sustave kao što je ChatGPT Open AI-a.

Ured za AI će nadzirati primjenu pravila u cijeloj Uniji u suradnji s državama članicama. Sudjelovat će u istragama u slučaju kršenja zakona o umjetnoj inteligenciji i odlučivati o sankcijama protiv počinitelja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti