Nemojte nasjesti! Policija vas mailom nikad neće tražiti ponudu za posao ili obavijestiti o pokrenutom postupku

Ovih dana internetom kruži nekoliko zlonamjernih kampanja u kojima se spominje MUP i policija.

Hina/M.Č. | 19.06.2024. / 13:14

Policija, ilustracija
Policija, ilustracija (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) upozorilo je na novu tzv. phishing kampanju putem elektroničke pošte u kojoj se pošiljatelji predstavljaju kao zaposlenici MUP-a te građane lažno obavještavaju da je protiv njih pokrenut pravni postupak zbog dječje pornografije na internetu.

Prevaranti od građana traže odgovor na zaprimljenu obavijest u roku od 48 sati i prijete da će u suprotnom biti uhićeni te će protiv njih biti pokrenut kazneni postupak, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Građane iz policije stoga upozoravaju da poruke obrišu i ni u kojem slučaju ne uplaćuju novac pošiljateljima.

No, to nije jedina zlonamjerna kampanja koja ovih dana kruži internetom, a u kojoj se koristi policija kao izlika za otvaranje privitaka. 

CERT je prije nekoliko dana zaprimio prijavu od Policijske uprave krapinsko-zagorske u kojoj se ističe da je zaprimljeno više prijava poduzeća koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte koja je navodno upućena s adrese Policijske uprave krapinsko-zagorske.

U elektroničkoj pošti tako stoji:

Mi smo policijska uprava krapinsko-zagorska
Čuli smo za izvrsnost vaše tvrtke. Naše sjedište treba vašu ponudu cijena za naš proračun za 2024. (u prilogu). Ovaj proračun sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Pošaljite svoju ponudu prije 18. lipnja 2024. Pronađite privitak i javite nam ako trebate više informacija.

Hvala ti i doviđenja.

Iz CERT-a pozivaju građane da ne otvaraju privitke i ne preuzimaju ih na svoje uređaje. 

Upozoravamo građane da ne otvaraju elektroničku poštu s adrese krapinsko.zagorska@policija[.]hr, da ne otvaraju privitke i da ih ne preuzimaju na svoje uređaje.
Naime, radi se o zlonamjernoj elektroničkoj pošti, dakle ne radi se o e-mailu Policijske uprave krapinsko-zagorske
, ističu iz CERT-a.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjeti kako se zaštiti dostupni su na internetskoj stranici MUP-a, stranici Web heroj kao i na YouTube kanalu MUP-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti