Njemačka vlada i telekomi dogovorili rok za zamjenu kineskih dijelova

Telekomunikacijske tvrtke opirale su se do sada nastojanjima Berlina da iz mreže postupno isključi Huaweijeve dijelove.

Hina | 11.07.2024. / 13:49

Telekomunikacije, ilustracija (Foto: Getty Images)

Njemačka vlada i telekomunikacijski operatori postigli su načelni dogovor o postupnom isključivanju dijelova kineskih proizvođača iz mobilne mreže 5G u idućih pet godina, rekla su dva upućena izvora.

Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica Deutschland dobit će više vremena za zamjenu ključnih dijelova, izvijestili su Sueddeutsche Zeitung i televizijski kanali NDR i WDR.

Za početak, telekomi će, prema preliminarnom sporazumu, isključiti kinesku tehnologiju proizvođača poput Huaweija i ZTE-a iz glavne mreže podatkovnih centara u 2026. godini, rekli su izvori.

Druga faza predviđa isključivanje iz upotrebe kineskih dijelova iz antena, transmisijskih linija i tornjeva, navode, naglasivši da sporazum još nije potpisan.

Mobitel - 2 EK okreće leđa kineskim dobavljačima 5G opreme, a ima i plan kako prisiliti zemlje članice da učine isto

Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je na Reutersov upit da vlada još pregovara s telekomunikacijskim tvrtkama.

Vlada postupa na temelju strategije nacionalne sigurnosti i strategije za Kinu kako bi ublažila moguće sigurnosne rizike i ovisnost" o pojedinim dobavljačima, rekao je glasnogovornik.

Kinesko veleposlanstvo u Njemačkoj nije odmah odgovorilo na Reutersov upit da komentira navode izvora.

Telekomunikacijske tvrtke opirale su se do sada nastojanjima Berlina da iz mreže postupno isključi Huaweijeve dijelove. Kineska kompanija otklonila je navode o sigurnosnom riziku, kritizirajući "politizaciju" pitanja kibernetičke sigurnosti u Njemačkoj.

Američki regulator za komunikacije objavio je u svibnju da gotovo 40 posto telekomunikacijskih kompanija treba dodatnu financijsku pomoć države kako bi iz mobilnih mreža uklonile opremu kineskih proizvođača, podsjeća Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti