Novi model umjetne inteligencije AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula.

Hina | 10.05.2024. / 09:10

Molekule kisika, ilustracija
Molekule (Foto: Getty Images)

Model umjetne inteligencije, takozvani "AlphaFold 3", nadilazi izračunavanje proteina, objasnio je DeepMind, podružnica Googleove kompanije Alphabet, i daje posebno točna predviđanja za interakcije proteina s drugim biomolekulama u ljudskim stanicama.

U razvoju ovog modela umjetne inteligencije ključnu ulogu odigrala je i podružnica DeepMinda Isomorphic Labs sa sjedištem u Londonu, specijalizirana za korištenje umjetne inteligencije u istraživanju lijekova.

Lanac aminokiselina Znanstvenici sugeriraju da je evolucija možda postojala i prije pojave života na Zemlji

DeepMind je prethodno razvio AlphaFold 2, program koji može izračunati trodimenzionalni oblik proteina.

Istraživači vjeruju da se biološki procesi u tijelu i bolesti mogu bolje razumjeti poznavanjem oblika, a time i funkcije proteina.

Godine 2020. DeepMind je postigao temeljni napredak u predviđanju struktura proteina. Dosad su milijuni istraživača diljem svijeta koristili AlphaFold 2 za otkrića u područjima kao što su cjepiva protiv malarije, liječenje raka i dizajn enzima.

U članku objavljenom u časopisu Nature, DeepMind je predstavio sustav umjetne inteligencije AlphaFold 3 kao model koji bi mogao predvidjeti strukturu i interakciju svih molekula života s dosad neviđenom točnošću.

Za interakcije proteina s drugim vrstama molekula, vidimo poboljšanje od najmanje 50 posto u usporedbi s postojećim metodama predviđanja, a za neke važne kategorije interakcija udvostručili smo točnost predviđanja.

Uzgoj algi u BioProCro laboratoriju Ruđerovci predstavili biomolekule iz Jadrana koje bi se mogle koristiti u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji

Google DeepMind također je najavio "AlphaFold Server", besplatni alat koji daje nekomercijalnim istraživačima pristup mogućnostima AlphaFold 3 za generiranje modela bioloških struktura.

Omogućuje biolozima da generiraju velike i složene proteinske strukture na ekranu sa samo nekoliko klikova mišem. Isomorphic Labs već surađuje s farmaceutskim tvrtkama kako bi iskoristio potencijal "AlphaFold 3" za razvoj lijekova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti