U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI).

Hina | 17.05.2024. / 14:55

Umjetna inteligencija (Foto: Afp)

Ovim novim sporazumom želimo osigurati odgovornu uporabu umjetne inteligencije koja poštuje ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju, rekla je glavna tajnica Vijeća Marija Pejčinović u priopćenju za javnost.

Okvirna konvencija Vijeća Europe o umjetnoj inteligenciji prvi je obvezujući međunarodni ugovor o tehnologiji. Iako je sastavljen pod okriljem Vijeća Europe, mogu je potpisati i druge zemlje.

Između ostalog, potpisnici su suglasni stvoriti odredbe u svojim nacionalnim zakonima koje osiguravaju odgovarajuću transparentnost, nadzor i odgovornost u korištenju sustava umjetne inteligencije. Također se obvezuju da će osigurati da sustavi umjetne inteligencije nepravedno ne diskriminiraju ili krše privatnost ljudi.

Sam Altman Altman upozorava: Ovaj aspekt AI-a ljudi ne uzimaju za ozbiljno, a mogao bi imati jako velik utjecaj na naše živote

ChatGPT OpenAI ulazi na Googleov teritorij i priprema opcije pretraživanja interneta putem ChatGPT-a

Konvencija se razlikuje od budućeg Zakona Europske unije o umjetnoj inteligenciji, iako je EU sudjelovao u izradi nacrta ugovora.

Dok je konvencija skup širokih načela koja se potpisnici moraju pridržavati u svojim nacionalnim zakonima, Zakon o umjetnoj inteligenciji je posebna i detaljna regulativa primjenjiva u 27 zemalja EU-a.

Očekuje se da će ministri EU-a Zakon o umjetnoj inteligenciji odobriti u utorak.

Vijeće Europe i Europska unija potpuno su odvojene organizacije, iako je svih 27 država članica EU među 46 članica Vijeća.

U izradi konvencije sudjelovalo je i 11 država koje nisu članice Vijeća: Argentina, Australija, Kanada, Kostarika, Izrael, Japan, Meksiko, Peru, SAD, Urugvaj i Vatikan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti