Ruski državni telekomunikacijski regulator priopćio je u ponedjeljak da je počeo blokirati pristup Telegramu, mobilnoj aplikaciji za razmjenu poruka, nakon što je njegov vlasnik odbio ruskim službama sigurnosti omogućiti pristup tajnim porukama korisnika.

Regulator Roskomnadzor objavio je na svojoj internetskoj stranici da je poslao obavijest telekom operaterima o blokiranju pristupa Telegramu unutar Rusije.

Telegram, koji je u vlasništvu ruskog poduzetnika, ima više od 200 milijuna globalnih korisnika i rangiran je kao deveta svjetska najpopularnija mobilna aplikacija za razmjenu poruka.

Novinska agencija Interfax prenijela je izjavu dužnosnika Roskomnadzora koji je rekao da će trebati nekoliko sati za blokiranje pristupa. Telegram je u ponedjeljak poslijepodne normalno funkcionirao u Moskvi.

Terorizam vs. privatnost

Roskomnadzor provodi odluku koju je u petak donio ruski sud o blokadi pristupa Telegramu zbog kršenja ruskih propisa. Telegram je odbio zahtjev ruske Savezne službe sigurnosti (FSB) da im omogući pristup tajnim porukama korisnika.

FSB je svoj zahtjev opravdao zaštitom od terorističkih napada, ali ga je Telegram odbio jer bi time narušio privatnost korisnika.

Osnivač i direktor Telegrama Pavel Durov bio je pionir društvenih medija u Rusiji, ali je napustio zemlju 2014. Otad kritizira politiku Kremlja glede slobode na internetu.

Telegram se koristi u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i na Bliskom istoku.

Popularan je među novinarima i oporbenim političarima, a koristi ga i Kremlj za komunikaciju s novinarima i dogovaranje konferencijskih poziva s glasnogovornikom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U ponedjeljak je ured glasnogovornika zamolio novinare da se s chata u Telegramu prebace na chat na drugoj aplikaciji za razmjenu poruka – ICQ-u.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju