Telemach spojio Rijeku na 10 Giga optičku mrežu i zaokružio prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

Optička infrastruktura, u koju intenzivno ulažu posljednje dvije godine, otvara perspektivu brojnim granama gospodarstva koje svoj rast i razvoj vežu uz tehnološki napredak.

Martina Čizmić | 25.01.2023. / 14:30

Adrian Ježina, Matija Mandić, Danijela Bistrički Morović i Mislav Galler (Foto: Telemach Hrvatska)

Iz Telemacha su izvijestili kako je njihova 10 Giga optička mreža odsad dostupna i korisnicima u Rijeci. Tako je i taj grad, uz Zagreb, Split, Zadar i Osijek postao dio optičke mreže s brzinama kakve imaju stanovnici Singapura, New Yorka i Ženeve.

Kako dodaju, optička mreža postala je dostupna za više od 100.000 kućanstava, a uskoro će postati sve prisutnija i u manjim sredinama, što će doprinijeti digitalizaciji zemlje i otvoriti nove prilike za gospodarstvo, istovremeno unaprjeđujući korisničko iskustvo.

Snažnom investicijom u jednu od najnaprednijih optičkih mreža u svijetu, u godinama pred nama moći ćemo svojim korisnicima ponuditi usluge s najboljim korisničkim iskustvom na tržištu. Najbrža optička mreža cjelokupnoj zajednici donosi razvojni potencijal koji želimo omogućiti gradovima i mjestima diljem Hrvatske pa intenzivno nastavljamo graditi dalje, pri čemu korisnicima osiguravamo tehnološki najnaprednije usluge, uz najbolju vrijednost za novac, izjavila je Danijela Bistrički Morović, članica Uprave i glavna direktorica za tehniku Telemacha Hrvatska.

Pojasnili su kako optička infrastruktura, u koju intenzivno ulažu posljednje dvije godine, otvara perspektivu brojnim granama gospodarstva koje svoj rast i razvoj vežu uz tehnološki napredak. Osim što podiže efikasnost i otpornost poslovanja te smanjuje troškove, optika pridonosi rastu BDP-a i posljedično rastu broja zaposlenih.

Internetske brzine koje korisnici ostvaruju na Telemachovoj 10 Giga mreži, ističu iz tvrtke, dvadeset su puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj te do čak 40 puta veće u najvećem paketu i dosežu dva gigabita u sekundi. Prednost velikih brzina vidljiva je prilikom istodobnog povezivanja više različitih uređaja, a izuzetno niska latencija u mreži, do 5ms, osigurava vrhunsko gaming i streaming iskustvo te virtualnu i proširenu realnost u 4K i 8K rezoluciji.

Podsjetimo, Telemach u razdoblju od pet godina planira uložiti u fiksnu i mobilnu mrežu čak 230 milijuna eura (1,7 milijardi kuna).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti