Teroristički sadržaj uklanjat će se s interneta u roku od jednog sata?

U današnjem izvještaju o sigurnosti u Europskoj uniji predložene su mjere uklanjanja terorističkog sadržaja s interneta u roku od jednog sata.

Ivana Domitrović | 10.10.2018. / 13:25

Uklanjanje sadržaja s interneta (Ilustracija: Getty Imegs)

Obvezu uklanjanja terorističkog sadržaja s interneta u roku od jednog sata predlaže Europska komisija, a trebali bi je usvojiti Europski parlament i Europsko vijeće.

''Sigurnost naših građana jest i treba ostati prioritet za EU. Ne smijemo gubiti vrijeme, moramo ojačati vanjske granice, poboljšati razmjenu informacija, uspostaviti interoperabilnost svih naših podatkovnih sustava te štititi naše građane na internetu i na ulici. Vrijeme je da ispunimo svoja obećanja i otvorimo put učinkovitoj i istinskoj sigurnosnoj uniji'', rekao je povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Komisija navodi da je najveća identificirana prijetnja u Europskoj uniji ''domaći terorizam'', do kojeg najčešće dolazi širenjem ideje o terorizmu preko interneta, zbog čega će se pojačati i nadzor i cenzura nad kibernetičkim prostorom.

''S obzirom na nedavne neprijateljske kiberaktivnosti, neophodno je da se svi zakonodavni prijedlozi što prije finaliziraju. Usto, kako se internetske platforme ne bi zloupotrebljavale za širenje terorističkih sadržaja na internetu, Europski parlament i Vijeće trebali bi do svibanjskih izbora prihvatiti prijedloge novih propisa, osobito obvezu uklanjanja terorističkog sadržaja u roku od jednog sata'', navodi Komisija u priopćenju.

Cijeli izvjštaj ''Europa koja štiti'' možete pročitati na ovoj poveznici.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti