Teški dani ispred Facebooka: Prijeti im kazna do 7,5 bilijuna dolara!

Svjedočenje pred Kongresom nije najveći problem Zuckerberga, jer je u tijeku istraga FTC-a koja bi u teoriji mogla rezultirati potencijalnom kaznom od oko 7,5 bilijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.04.2018. / 07:59

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Mark Zuckerberg danas će svoju poznatu sivu majicu zamijeniti odijelom, stati pred članove američkog Kongresa i odgovarati na neugodna pitanja vezana uz nedavne skandale s povredom privatnosti milijuna (a možda i više od 2 milijarde) korisnika njegove društvene mreže.

Prema svim dosadašnjim Zuckerbergovim istupima u medijima, kao i pripremljenoj izjavi koju će pročitati, već znamo što će rećiispričat će se za sve probleme koji su nastali u posljednje vrijeme, od lažnih vijesti, uplitanja drugih država u američke predsjedničke izbore, govora mržnje i povrede privatnosti te će, kao osnivač i šef kompanije priznati krivnju i najaviti promjene s kojima će te probleme u budućnosti riješiti.

No bez obzira na ishod tog svjedočenja, Facebooku prijeti još jedan veliki problem koji bi, u teoriji, ali gotovo sigurno ne i u praksi, mogao značiti kraj ove kompanije i društvene mreže.

Više novca nego što postoji na Zemlji

Naime, Federalna trgovinska komisija (FTC) u SAD-u pokrenula je istragu protiv Facebooka zbog kršenja nagodbe koju su dogovorili sa Zuckerbergovom kompanijom još 2011. godine. Prema toj nagodbi, Facebook je dužan poštovati određena pravila vezana uz privatnosti i zaštitu podataka korisnika – pravila o privatnosti moraju biti jasna i svima razumljiva te je za neke promjene vezane uz privatnost i zaštitu osobnih podataka potreban pristanak samih korisnika.

Nakon posljednjih događaja FTC je pokrenuo istragu koja je još u preliminarnoj fazi i do sada nisu pronađena kršenja nagodbe, no kako se istraga bude širila, a pogotovo sa svim saznanjima vezanim uz Cambridge Analyticu, gotovo je sigurno kako će komisija pronaći brojna kršenja nagodbe i da im prijeti kazna.

Kolika će biti ta kazna, to ćemo tek vidjeti, no nedavno se predsjednik FTC-a našalio kako je riječ o više novca nego što ga trenutno ima na planetu (mislio je na novčanice i kovanice), a cifra o kojoj se govori je, vjerovali ili ne – 7,5 bilijuna dolara što bi, naravno, bio kraj Facebooka.

Do ove cifre mediji su došli kada su zbrojili broj Amerikanaca na koji je utjecao skandal s Cambridge Analyticom (71 milijun) i korisnika (oko 110 milijuna) koji su ugroženi drugim propustom koji je Facebook priznao i putem kojeg su javni podaci korisnika bili dostupni pretragom telefonskog broja i maila s najvećom mogućom kaznom koju bi ova kompanija mogla dobiti po korisniku – 41,484 dolara.

FTC sigurno neće opaliti Facebook po džepu s ovako velikom kaznom te na The Washington Postu kažu kako bi ta cifra mogla oko milijardu dolara.

Treba voditi računa i kako se trenutno govori samo o poznatim skandalima te je pitanje što još sve skriva Facebook i kakvi će sve problemi tijekom sljedećih mjeseci isplivati na površinu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti