Tesla objavila impresivne brojke: Prošle godine prodali su više od 1,8 milijuna automobila

Musk je još ranije rekao kako će njihov Model Y postati najprodavaniji automobil na svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.01.2024. / 11:02

Tesla Model Y (Foto: Afp)

Tesla je objavila rekordne brojke za posljednji prošlogodišnji kvartal te za cijelu 2023. godinu s kojima Elon Musk i ekipa itekako mogu biti zadovoljni. Tijekom posljednja tri mjeseca prošle godine isporučeno je nešto manje od 485 tisuća automobila, dok je proizvedeno njih gotovo 495 tisuća. Što se cijele godine tiče, isporučeno je 1,808 milijuna automobila, dok ih je proizvedeno 1,845 milijuna.

Elon Musk Musk bi mogao koristiti taktiku Ferrarija kako bi povećao prodaju Cybertrucka

Te brojke predstavljaju velik porast u odnosu na godinu dana ranije - od 38 posto u isporukama (1,31 milijun) te 35 posto u proizvodnji (1,37 milijuna). Treba naglasiti kako je Tesla veliki rast u isporukama zabilježila i 2022. godine kada je isporučeno čak 40 posto više vozila u odnosu na 2021. godinu, a može se očekivati da će se taj trend rasta potražnje za njihovim automobilima nastaviti i dalje.

Iako su iz Tesle ranije već za posljednji prošlogodišnji kvartal predviđali isporuke od čak 2 milijuna automobila, s vremenom su ta očekivanja ipak smanjili na 1,8 milijuna. Analitičari su predviđali broj isporuka od 477 tisuća Teslinih vozila tako da je po tom pitanju Muskova kompanija ipak nadmašila očekivanja.

Što se pojedinačnih modela tiče, iz Tesle su objavili kako su proizveli nešto više od 476 tisuća modela 3 i Y. Zanimljivo, iz Muskove tvrtke nisu objavili informacije o pojedinačnim modelima, odnosno o konkretnim brojkama proizvodnje i isporukama posebno Modela Y i posebno Modela 3. Naime, prvi čovjek Tesle tijekom razgovora s medijima i investitorima u listopadu rekao je kako će Model Y postati najprodavaniji automobil na svijetu, i po broju prodanih komada i po zaradi od prodaje. S obzirom na to da ne znamo koliko je komada Modela Y Tesla prodala tijekom posljednjeg kvartala i godine, teško je reći hoće li se te Muskove najave ostvariti.

Tesla Cybertruck Loša vijest za ljubitelje Cybertrucka u EU-u: Iz Tesle poručuju da vjerojatno neće biti dostupan u Europi, a razlog je...

Krajem prošle godine Tesla je napokon počela s prodajom toliko očekivanog SUV-a Cybertruck. To kontroverzno vozilo prednaručilo je čak oko 2 milijuna ljudi, no njegova će proizvodnja na početku biti mala, tako da ne treba očekivati da će njegova prodaja znatno utjecati na ukupno povećanje prodaje Teslinih automobila.

Tesla je svoje prodajne brojke objavila samo dan nakon što su se s brojem prodanih automobila pohvalili iz kineske tvrtke BYD. Tu je kompaniju Musk ranije nazvao njihovim najvećim konkurentnom na tržištu električnih vozila, a BYD je prodao nešto više od 3 milijuna automobila. Ipak, treba naglasiti da BYD prodaje i električna vozila i hibride te, ako gledamo samo električne modele, kineska je kompanija u 2023. prodala manje komada od Tesle - oko 1,6 milijuna.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti