Tesla objavila video u kojem pokazuju respirator kojeg su sami proizveli

U Tesli rade punom parom na proizvodnji vlastitog respiratora zbog nestašice tih medicinskih aparata uzrokovane pandemijom koronavirusa. Objavili su i video u kojem su pokazali svoj dosadašnji napredak.

Branimir Vorša | 07.04.2020. / 12:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tesla je na svojem YouTube kanalu objavila video u kojem njezini inženjeri pokazuju dvije verzije respiratora na kojima rade. Jedan je od njih prototip koji je postavljen na stol i funkcionira, a drugi je sklopljeni model koji pokazuje kako bi radio kad bi bio korišten u bolnici.

Direktor Tesle Elon Musk obećao je proizvesti respiratore još u ožujku, nakon što je njujorški gradonačelnik Bill de Blasio zatražio pomoć.

Tesla je dosad bila kritizirana za pokušaj proizvodnje vlastitog respiratora, umjesto korištenja već postojećeg dizajna, no u videu koji su objavili pojašnjavaju razloge zbog kojih su se odlučili za takav pristup.

Želimo koristiti dijelove koje jako dobro poznajemo i čiju pouzdanost poznajemo te koji su nam dostupni u velikim količinama, pojašnjava u videu jedan od Teslinih inženjera.

Njihov dizajn koristi prenamijenjene dijelove iz Teslinih automobila, uključujući i zaslon te računalo iz Modela 3, kao i dio ovjesa iz Modela S.

U teoriji, korištenje tih komponenti trebalo bi pomoći u ubrzanju razvoja i proizvodnje respiratora.

No paralelno s razvojem vlastitog respiratora, Musk je rekao da kupuje i respiratore koje je odobrio američki FDA te da ih šalje tamo gdje su najpotrebniji. Financial Times jednu je takvu pošiljku brzo razotkrio kao neupotrebljivu na jedinicama intenzivne njege, a bila je riječ o doniranim BPAP uređajima (Bilevel Positive Airway Pressure).

Musk se našao na meti kritičara i zbog načina na koji je reagirao na pandemiju koronavirusa, a neki su od primjera umanjivanje težine te prijetnje, sugeriranje u objavi na Twitteru da su djeca imuna na koronavirus te pokušavajući Teslinu tvornicu u Kaliforniji održati u pogonu te na taj način kršeći mjere ostanka kod kuće za sve građane Kalifornije.

Unatoč svemu tome, u videu je vidljivo da Tesla ima uspjeha u proizvodnji vlastitog respiratora.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti