Tesla počela ukidati dozvole za korištenje beta softvera za punu autonomiju nesavjesnim vozačima

Tesla je proširila svoj softver za "punu autonomiju" (FSD) na oko 2000 vlasnika njihovih vozila, no nekim je vozačima Teslinih modela ukinut pristup tom softveru jer ne obraćaju dovoljno pažnje na promet, odnosno na cestu, otkrio je šef Tesle Elon Musk.

Branimir Vorša | 15.03.2021. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

FSD Beta je sad proširen... isto tako smo ukinuli pristup beti vozačima koji nisu obraćali dovoljno pažnje na cestu", napisao je Musk u statusu na Twitteru u petak. Do danas nismo zabilježili niti jednu nesreću, dodao je.

Nije otkriveno koliko je vozača Teslinih modela ostalo bez pristupa beta softveru, a iz Tesle na upit CNN-a u međuvremenu nisu ponudili odgovor na to pitanje.

Beta verzija FSD-a puštena je u listopadu 2020. godine, no Teslino korištenje termina "pune autonomije" već je duže vremena predmet kontroverzi i kritika stručnjaka za autonomna vozila.

Za većinu stručnjka potpuno autonomno vozilo znači ono vozilo u kojem osoba može bezbrižno zaspati iza volana, odnosno u kojem nije potrebno imati vozača koji obraća pažnju na promet.

Vijesti o ukidanju licence za beta softver nesavjesnim vozačima dolaze nakon što je u veljači američki nacionalni odbor za sigurnost u transportu poslao pismo u kojem se od američkog nacionalnog tijela za sigurnost prometa na autocestama traže stroži uvjeti za testiranje autonomne vožnje na javnim prometnicama.

U tom je pismu navedeno da Tesla provodi testiranje na javnim cestama s "ograničenim nadzorom ili uvjetima izvještavanja".

Iako Tesla uključuje upuzorenje da 'trenutno omogućene značajke zahtijevaju aktivan nadzor vozača i ne čine vozilo autonomnim, distanciran pristup NTHSA u nadzoru autonomnih vozila predstavlja potencijalni rizik za vozače motornih vozila i druge sudionike u prometu, stoji u navedenom pismu.

U međuvremenu, Musk je najavio i "iduću značajnu verziju" softvera koja bi trebala biti gotova u travnju.

Idemo samo s čistim pogledom, nećemo čak niti koristiti radar. To je put prema realnoj umjetnoj inteligenciji, poručio je Musk.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti