FSD Beta je sad proširen... isto tako smo ukinuli pristup beti vozačima koji nisu obraćali dovoljno pažnje na cestu", napisao je Musk u statusu na Twitteru u petak. Do danas nismo zabilježili niti jednu nesreću, dodao je.

Nije otkriveno koliko je vozača Teslinih modela ostalo bez pristupa beta softveru, a iz Tesle na upit CNN-a u međuvremenu nisu ponudili odgovor na to pitanje.

Beta verzija FSD-a puštena je u listopadu 2020. godine, no Teslino korištenje termina "pune autonomije" već je duže vremena predmet kontroverzi i kritika stručnjaka za autonomna vozila.

Za većinu stručnjka potpuno autonomno vozilo znači ono vozilo u kojem osoba može bezbrižno zaspati iza volana, odnosno u kojem nije potrebno imati vozača koji obraća pažnju na promet.

Vijesti o ukidanju licence za beta softver nesavjesnim vozačima dolaze nakon što je u veljači američki nacionalni odbor za sigurnost u transportu poslao pismo u kojem se od američkog nacionalnog tijela za sigurnost prometa na autocestama traže stroži uvjeti za testiranje autonomne vožnje na javnim prometnicama.

U tom je pismu navedeno da Tesla provodi testiranje na javnim cestama s "ograničenim nadzorom ili uvjetima izvještavanja".

Iako Tesla uključuje upuzorenje da 'trenutno omogućene značajke zahtijevaju aktivan nadzor vozača i ne čine vozilo autonomnim, distanciran pristup NTHSA u nadzoru autonomnih vozila predstavlja potencijalni rizik za vozače motornih vozila i druge sudionike u prometu, stoji u navedenom pismu.

U međuvremenu, Musk je najavio i "iduću značajnu verziju" softvera koja bi trebala biti gotova u travnju.

Idemo samo s čistim pogledom, nećemo čak niti koristiti radar. To je put prema realnoj umjetnoj inteligenciji, poručio je Musk.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju