Tesla prijeti: Vrijeme je za paljenje alarma u Mercedesu i BMW-u

Prvi puta Teslina električna limuzina Model S na europskom tržištu prodana je u više primjeraka u odnosu na njemačke limuzine poput Mercedesove S klase i BMW-ove "sedmice"

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.02.2018. / 09:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk može biti iznimno zadovoljan prošlogodišnjim prodajnim rezultatima Tesle na europskom tržištu na kojem je njihov Model S zabilježio porast prodaje od čak trideset posto.

Tijekom godine prodano je više od 16 tisuća ovih automobila te je po prvi puta Teslina električna limuzina na europskom tržištu prodana u više primjeraka u odnosu na njemačke limuzine poput Mercedesove S klase i BMW-ove "sedmice". Prodaja Mercedesove S klase porasla je za tri posto prošle godine i prodano je više od 13 tisuća automobila, dok je u istom razdoblju zabilježen pad prodaje modela BMW 7 od 13 posto (prodano 11,700 vozila). Tesla je posljednjih godina u SAD-u već bilježila bolje prodajne rezultate u odnosu na najjače njemačke limuzine, no ovo je prvi puta da ih je "porazila" na njihovom (europskom) teritoriju.

Ovo je alarm za tradicionalne proizvođače automobila poput Mercedesa. Pokazuje kako ih manji, ali pametniji brandovi mogu poraziti na njihovom terenu, komentirao je Felipe Munoz, analitičar kompanije JATO Dynamics koja je i objavila ove prodajne rezultate. Munoz je dodao kako je ovo jasan znak europskim automobilskim kompanijama u kojem smjeru trebaju razmišljati – korisnici sve više traže električna vozila i na tom polju tradicionalne auto kompanije zaostaju za Teslom.

Osim s Modelom S, ekipa iz Tesle može biti zadovoljna i s prodajom Modela X na europskom tržištu – tijekom prošle godine prodano je 12 tisuća komada, koliko je otprilike prodano i Porche Cayenna, a to je dvije tisuće vozila više u odnosu na BMX X6.

Ukupne prodajne brojke Teslinih automobila ove bi se godine trebale dodatno povećati ako ova kompanija uspije povećati proizvodnju Modela 3 jer za ovim automobilom vlada velika potražnja, no proizvodnja ne može pratiti takvu potražnju te treba jako dugo čekati od trenutka narudžbe do isporuke ovog vozila.

Izvor: Auto blog

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti