Test sigurnosti: Provjerite je li vaša računalna mreža hakirana

Sigurnost na webu trenutačno je vjerojatno segment modernih tehnologija o kojem se najviše raspravlja, a ako želite na brz i jednostavan način provjeriti je li netko 'napao' vašu kućnu mrežu, to možete pomoću ove web aplikacije.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 09.07.2015. / 08:17

Test sigurnosti: Provjerite je li vaša računalna mreža hakirana

Sigurnost na webu trenutačno je vjerojatno segment modernih tehnologija o kojem se najviše raspravlja, a ako želite na brz i jednostavan način provjeriti je li netko "napao" vašu kućnu mrežu, to možete pomoću ove web aplikacije. 

Postoji ogroman broj besplatnih ili komercijalnih aplikacija čija je isključiva namjena upravo provjeravanje (ne)sigurnosti određene mreže, neovisno o tome radi li se o kućnoj ili korporativnoj računalnoj mreži. Hoće li vas bilo koja od tih aplikacija sačuvati ako su "zločesti momci" koje obično nazivamo hakerima odlučili "provaliti" u vaš kutak interneta spasiti teško je reći, ali nije zgorega svako toliko provjeriti je li vaš router (modem, usmjerivač...) siguran, odnosno je li napravljen takozvani "hijack" napad kojim se kompromitira vaša web sigurnost. Ovaj je web alat posebno zgodan jer ne zahtijeva nikakvo predznanje, dovoljno je da pokrenete testiranje izravno s web stranice. 

Alat je programirala i osmislila kompanija F-Secure, koja se odavno pozicionirala kao iznimno ozbiljan igrač na području računalne sigurnosti. Princip je vrlo jednostavan, alat nazvan F-Secure Router Checker će analizirati vašu mrežu, s naglaskom na DNS (Domain Name System) koji je najčešća meta napada i najčešće se koristi da se ugrozi sigurnost mrežnih protokola i sustava u cjelini. U ekspresno kratkom roku će se analizirati stanje vašeg routera, nije potrebna nikakva administratorska zaporka, test možete pokrenuti s bilo kojeg uređaja koji je spojen na lokalnu mrežu i nakon što završi ispisat će vam "presudu" sa svim relevantnim parametrima vaše mreže. 

Svakako isprobajte i provjerite vašu mrežu s F-Secure Router Checkerom koji se nalazi ovdje. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti