Testiranje planetarne zaštite: NASA-ina letjelica uskoro će se zabiti u asteroid

Svemirska letjelica NASA-e namjerno će se zabiti u maleni asteroid u sklopu provjere planetarne obrane koja bi jednog dana mogla spasiti Zemlju.

Hina | 22.09.2022. / 12:49

DART (Foto: Afp)

Iako asteroid Dimorphos ne predstavlja prijetnju Zemlji, cilj ovog pokusa je pokazati da se opasna nebeska tijela mogu preusmjeriti ako se u njih namjerno zabije svemirska letjelica.

Očekuje se da će se svemirska letjelica, poznata kao Double Asteroid Redirect Test (DART), zabiti u asteroid promjera 179 metara 27. rujna.

Slika nije dostupna NASA uspješno lansirala DART - raketu koja bi trebala testirati Zemljinu obranu od asteroida

Dimorphos je dio binarnog asteroidnog sustava i kruži oko Didymosa, za što mu je potrebno 11 sati i 56 minuta.

Astronomi se nadaju da će DART skrati planetarnu putanju za 10 minuta.

NASA ističe da asteroid nije prijetnja Zemlji, ali da je ovo prilika da se testira skretanja asteroida - tehnike kinetičkog udara - i provjeri da li je to izvediv način zaštite našeg planeta ukoliko bi se u budućnosti otkrio asteroid koji bi se mogao sudariti sa Zemljom.

U orbiti blizu Zemlje se trenutno nalazi oko 27.000 asteroida.

DART je lansiran u studenom 2021. raketom SpaceX Falcon iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji.

U trenutku sudara asteroidi će biti na oko 11 milijuna kilometara od Zemlje. Prije nego udari u Dimorphos, DART će povećati brzinu kretanja na 24.140 kilometara na sat.

Sudar će snimati maleni satelit LICIACube talijanske svemirske agencije.

Veličine aktovke i težak samo 14 kilograma, satelit je poletio s DART-om duboko u svemir prije nego se nedavno razdvojio.

Slika nije dostupna Zemlja na udaru asteroida: NASA testira potencijalne scenarije za obranu čovječanstva, uskoro lansiraju letjelicu

Europska svemirska agencija (ESA) smatra da je ova misija od povijesnog značaja jer će Dimorphos biti prvi objekt u Sunčevom sustavu kojem je čovjek promijenio njegovu orbitu na mjerljiv način.

ESA će 2024. lansirati svoju letjelicu Hera koja će se uputiti na dvogodišnje putovanje u taj asteroidni sustav kako bi prikupila informacije o posljedicama sudara. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti