Težak više od 50 milijardi dolara: Odličan kvartal za Zuckerberga i Facebook

Na krilima odličnih poslovnih rezultata Facebooka bogatstvo Marka Zuckerberga povećano je za više od četiri milijarde dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2016. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Facebooka su objavili financijske rezultate za prva tri mjeseca ove godine koji su nadmašili očekivanja analitičara s Wall Streeta te su prihodi ove kompanije porasli na 5,38 milijardi dolara, dok je broj mjesečno aktivnih korisnika dosegao 1,65 milijardi. Odlični rezultati utjecali su i na cijenu dionice koja je u after hours trgovanju premašila 118 dolara te je sada sto dolara veća u odnosu na kolovoz 2012. kada je vrijednost jedne dionice ove kompanije iznosila nešto više od 18 dolara. Tada su mnogi analitičari, a pogotovo mali dioničari kritizirali Marka Zuckerberga i Facebook, no oni su se na vrijeme prilagodili tržištu, ispravili sve greške (koje su se tada odnosile ponajviše na mobilno tržište) i krenuli u nezaustavljivi uspon.

Zahvaljujući odličnom kvartalu, velikoj zaradi i rastu cijena dionica Facebooka, povećalo se i bogatstvo osnivača i šefa ove kompanije – on je sada bogatiji za više od četiri milijarde dolara te je na listi najbogatijih ljudi na svijetu prestigao Larrya Ellisona i sa skoro 52 milijarde dolara sada drži šesto mjesto. Osim povećanja prihoda od 52 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, Facebook je zabilježio i porast profita od skoro 200 posto (1,5 milijardi dolara), a iz ove su se kompanije pohvalili i s brojkom aktivnih dnevnih korisnika koja je dosegla 1,09 milijardi korisnika, što je u odnosu na prošli kvartal porast od skoro pet posto, a mogu biti itekako zadovoljni i s brojem korisnika Messengera (900 milijuna) i Instagrama (400 milijuna korisnika) te korisnici sve ove aplikacije dnevno koriste prosječno oko 50 minuta. Posebno su zanimljive brojke vezane uz mobilno tržište koje je nekoć bilo problematično – danas ova kompanija više od 80 posto zarade od oglašavanja ostvaruje upravo na mobilnim uređajima.

Što se budućnosti tiče, glasine kažu kako ova kompanija priprema još jednu mobilnu aplikaciju koja bi trebala omogućiti video prijenose uživo, a Zuckereberg puno očekuje i od Oculusa, odnosno virtualne stvarnosti, no s obzirom kako je ovo tržište još u razvoju trebat će proći još neko vrijeme dok se na njemu počne zarađivati (veliki) novac.  

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti