Tipka za pomoć: Nova opcija na mobilnim uređajima mogla bi spašavati živote

Zbog porasta nasilja nad ženama, u Indiji su se odlučili na uvođenje tipke za pomoć na telefonima putem koje bi se mogli brzo prijaviti napadi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.04.2016. / 10:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom 2014. godine u Indiji je zabilježeno više od 337 tisuća slučajeva nasilja nad ženama, uključujući i više od 36 tisuća slučajeva, što je porast oko devet posto u odnosu na godinu ranije. Dok su neki politički i policijski dužnosnici kao jedno od potencijalnih rješenja ženama savjetovali pohađanje tečaja samoobrane, 'pristojno oblačenje' i izbjegavanje noćnih izlazaka (što je, naravno, izazvalo brojne prosvjede udruga za zaštitu ženskih prava), vlada ove zemlje vjeruje kako im u smanjenju zločina može pomoći tehnologija. Zbog toga su najavili kako od sljedeće godine svaki telefon koji se pojavi u prodaji na indijskom tržištu mora imati tipku za pomoć u slučaju nevolje (panic button), odnosno od 2018. telefoni će morati imati podršku za GPS.

Putem tipke za paniku žene, odnosno svi koji se nađu u problemima mogli bi brzo pozvati pomoć (na telefonima s tipkovnicama to bi bilo držanje tipke 5 ili 9, dok će na pametnim telefonima poziv u pomoć biti odaslan kada se tri puta za redom stisne tipka za paljenje/gašenje telefona), a kada telefoni budu opremljeni s GPS-om, policija i hitna pomoć znat će točno mjesto s kojeg je poslan poziv u pomoć. Dok bi ovakva tipka za pomoć u budućnosti mogla brojnim ženama spasiti živote, u nekim ruralnim dijelovima Indije ona im neće puno pomoći jer u takvim sredinama često muškarci odlučuju tko smije koristiti mobilne uređaje. Tako su u nekim selima djevojkama i neudanim ženama zabranili posjedovanje i korištenje mobilnih telefona, jer ih oni navodno 'ometaju u učenju'.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti