Tišina u javnom prijevozu: Španjolski znanstvenici preporučuju dodatne mjere protiv širenja koronavirusa

"Šutnja uz pravilno nošenje maske pridonosi minimalnom riziku od prijenosa koronavirusa", poručuju iz Španjolske.

Hina | 02.11.2020. / 11:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici iz španjolskoga Nacionalnog vijeća za istraživanja (CSIC) preporučuju da korisnici metroa i javnog prijevoza ne razgovaraju međusobno ili putem mobitela tijekom vožnje da bi se na taj način spriječilo širenje koronavirusa, piše španjolski list La Vanguardia.

Svoje su mišljenje obrazložili podacima po kojima bi se uvođenjem takve mjere rizik od zaraze mogao znatno smanjiti.

Stručnjaci za epidemiologiju i aerosole širom svijeta već mjesecima od svojih vlada traže oštrije mjere da bi se spriječilo širenje infekcije zrakom.

Uz održavanje fizičkog razmaka, osobne higijene i svakodnevnog nošenja maski, zna se da je ventilacija jedna od ključnih mjera za sprječavanje infekcije koronavirusom.

Dokazano je da se virus može prenijeti aerosolima, zbog čega se u većini zgrada, poput škola, prozori nastoje držati otvorenima kako bi se prostor u kojemu boravi veći broj osoba neprestano prozračivao.

Znanstvenica iz španjolskog CSIC-a i stručnjakinja za atmosferske aerosole María Cruz Minguillón istaknula je važnost prozračivanja prostorija, no smatra i da bi bilo dobro poštovati još jednu mjeru - šutjeti, odnosno ne razgovarati za vrijeme vožnje javnim prijevozom.

Minguillón je iznenadila svojim zahtjevom kazavši da bi bilo idealno kada bi na ulasku u podzemnu željeznicu stajao natpis: Tišina u metrou. Objasnila je da šutnja uz pravilno nošenje maske pridonosi minimalnom riziku od prijenosa koronavirusa.

Minguillón je dodala i da u podzemnoj željeznici nema nikakve ventilacije te da je, ako se netko zaražen koronavirusom vozi metroom, vrlo važno da zrak u vagonima bude što manje onečišćen virusima. Upravo zato preporučuje korisnicima javnog prijevoza da ne razgovaraju ni međusobno ni mobitelom.

Razgovaramo li glasno mobitelom ili s nekom osobom tijekom vožnje javnim prijevozom, a znamo da je u metrou obično bučno, emitiramo 50 puta više aerosola, rekla je Minguillón.

Smatra da bi se ista mjera trebala primjenjivati i u drugim vrstama javnog prijevoza.

Ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom u Španjolskoj iznosi 1,19 milijuna i zemlja je suočena s naizgled nekontroliranim porastom broja novozaraženih. Dosad je od posljedica COVID-19 u toj zemlji umrlo gotovo 35.900 ljudi.

Španjolski premijer Pedro Sanchez 25. listopada donio je odluku o uvođenju izvanrednog stanja u predstojećem šestomjesečnom razdoblju, a prati ga i policijski sat u cijeloj zemlji s izuzetkom Kanarskog otočja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti