Tko će osmisliti najbolje rješenje za komunikaciju u budućnosti?

Hack IT Dayz održava se u organizaciji Hrvatskog Telekoma, a uz podršku Deutsche Telekoma i njegovog start up akceleratora hub:raum, Otvorenog učilišta Algebra, Ericsson Nikola Tesle, Samsunga, Tportal.hr-a te Zagrebačke banke i Mastercarda.

Martina Čizmić | 24.11.2018. / 12:08

Hack IT Dayz (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Zanimljivim motivacijskim predavanjem Luke Abrusa, u kojem je opisao svoj poslovni put i lekcije koje je putem naučio, otvoreno je ovogodišnje izdanje Hack IT Dayza.

Morate shvatiti da nismo ovdje kako bismo razvijali softver već da počnemo rješavati probleme. Nije bitno što smo napravili kako bismo riješili problem, već činjenica da smo ga riješili. Ovdje ste da biste prikupili što više znanja, onda sve to što ste čuli i naučili prekrižite i radite nešto svoje. Samim time što ste ovdje za vikend, već vas postavlja u dobru poziciju, sad samo trebate gurati dalje, rekao je u svom predavanju Abrus.

Luka Abrus (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Završetkom njegovog predavanja i službeno je započeo hackathon dio Hack IT Dayza. Devet timova će tijekom 24 sata razrađivati svoje ideje o budućnosti video komunikacije, tim koji će na kraju predstaviti najbolje rješenje na zadanu temu, bit će nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 30 000 kuna te dvodnevnom radionicom pod nazivom „Acceleration & Design Thinking“ koja će se održati u Krakowu.

Dok timovi razrađuju svoje ideje, dvjestotinjak sudionika konferencije ima priliku čuti sve o primjeni različite tehnologije u poslovanju.

Nizozemac Erik Meijer, odgovoran za globalnu digitalnu transformaciju u Deutsche Telekomu u svom se predavanju dotaknuo svjetskih komunikacijskih trendova i tehnologija. Istaknuo je kako danas više nisu najisplativiji proizvodi već aplikacije koje rješavaju različite probleme. Neki dijelovi svijeta već su zakoračili u budućnost jer koriste aplikacije i rješenja koja su tek u začetku u Europi. No i mi polako hvatamo korak.

Hack IT Dayz (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Vedran Blagus iz South Central Ventures fonda svoje je predavanje posvetio odnosima između tehnoloških poduzeća i investitora. Istaknuo je kako investitori neće uložiti novac u projekt koji nije dobro prezentiran.

Treba što prije izaći na tržište i prodati projekt, istaknuo je Blagus.

Prof. Ninoslav Mimica iz Psihijatrijske bolnice Vrapče osvrnuo se na to kako tehnologija može biti u službi čovječanstva te zaslužna za podizanje kvalitete života. Podsjetio je kako čovječanstvo sve više stari te kako će tehnologija u budućnosti pomoći upravo starijoj populaciji da dulje ostane aktivna u društvu, ali i da se stariji ne osjećaju sami i usamljeni.

Iako tehnologiju obično povezujemo s mladima i to je u redu, ona će odigrati veliku ulogu u pomoći starijima. Jer i ovi mladi će jednom u budućnosti ostarjeti, istaknuo je prof. Mimica.

Tijekom konferencije svoje će predavanje održati i Mladen Vlašić, analitičar iz multinacionalne kompanije Google, koji će govoriti o novim načinima pristupanja sve zahtjevnijim potrošačima.

Posebno će zanimljiv biti panel na kojem će se raspravljati o budućnosti primjene 5G mreže na masovno tržište. Sudionici panela bit će dr.sc. Leo Mršić, direktor Algebre i Prodekan za istraživanje i razvoj Algebra LAB-a, direktorica sektora pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu Nataša Malić, te Boris Jukić, voditelj TV & M rješenja u kompaniji Ericsson Nikola Tesla.

Pobjednike hackathona saznat ćemo u nedjelju poslijepodne, nakon što timovi prezentiraju svoje ideje i rješenja sucima, mentorima i publici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti