Tko još koristi gotovinu? Beskontaktno plaćanje hit je u svijetu

Beskontaktno plaćanje označilo je prekretnicu u načinima plaćanjima, steklo je popularnost među izdavateljima, trgovcima i korisnicima, posebno u Europi.

Martina Čizmić | 17.12.2019. / 13:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Upotreba nosivih uređaja za plaćanje nastavlja svoj rast u Europi jer korisnici brzo i lako integriraju taj relativno nov način plaćanja u svoj svakodnevni život. Ovogodišnji podaci o transakcijama pomoću nosivih uređaja, kojima je plaćanje dostupno u 26 zemalja Europske unije, pokazuju osmerostruko povećanje u odnosu na 2018. godinu. Taj je trend široko prihvaćen diljem Europe jer je se za plaćanje može koristiti više od 30 različitih vrsta nosivih uređaja, a predvodnik u broju transakcija je Nizozemska.

Trećina svih transakcija pomoću nosivih uređaja u 2019. obavi se upravo u Nizozemskoj (33 %), a zatim u Ujedinjenom Kraljevstvu (18 %), Švicarskoj (8 %) i Rusiji (7 %). To uključuje i aktivne nosive uređaje (s baterijom) i pasivne nosive uređaje (bez baterije) kao što su narukvice, pametni prsteni (smart ring) i obični ručni satovi.

Globalno gledano, većina transakcija pomoću nosivih uređaja izvršena je u Australiji, a slijedi je Nizozemska. Sve ostale zemlje u prvih deset po broju takvih transakcija jesu europske zemlje, s iznimkom SAD-a, koji se nalazi na osmom mjestu. Broj ovogodišnjih plaćanja nosivim uređajima u Europi raste te je tako ukupni broj europskih transakcija u prošloj godini bio gotovo 20 puta (19,4) veći od broja istih transakcija u Sjevernoj Americi.

Kako tehnologije napreduju, modni brendovi pokreću revoluciju na tržištu kreiranjem nosivih uređaja koji su postali ne samo funkcionalni već i luksuzni modni dodaci. Trenutačno jedna od pet odraslih osoba nosi pametni ili fitness sat, a do 2020. će tržište nosive tehnologije imati procijenjenu vrijednost od 30 milijardi eura na globalnoj razini. Osim toga, nosivi uređaji za plaćanje nude jednostavan i praktičan postupak plaćanja samo jednim dodirom ili pokretom prsta.

Beskontaktno plaćanje označilo je prekretnicu u načinima plaćanjima, steklo je popularnost među izdavateljima, trgovcima i korisnicima, posebno u Europi. Primjena beskontaktnog plaćanja također raste: 61 % svih europskih transakcija u trgovinama je beskontaktno, što predstavlja porast od 23 % u odnosu na početak 2018. godine. Prihvaćanje beskontaktnog plaćanja u maloprodajnim trgovinama također se uvelike povećalo – s 42 % na 70 % u istom razdoblju, čime taj snažan trend otvara put plaćanju putem nosivih uređaja.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj? Iz godine u godinu bilježi se rast broja korisnika pametnih satova, tako da sad već više od 11 posto Hrvata koristi neki pametni sat. Iako još uvijek za kupovinu na internetu najčešće koriste osobno računalo, čak četvrtina građana Hrvatske kupuje i putem pametnog telefona ili tableta.

Da se u Hrvatskoj rado prihvaćaju novi načini plaćanja, najbolje govori podatak o tome da čak 69 posto građana kao najbolju alternativu plaćanju karticom vidi - mobilni telefon, dok na nosive uređaje otpada 22 posto.

U Mastercardu predviđamo kako će se novi načini plaćanja brzo usvojiti jer korisnici žele brža i praktičnija plaćanja, pod uvjetom da ih pruža njima pouzdana kompanija. Zapanjujuće je kako se lako korisnici navikavaju i usvajaju nove inovativne tehnologije plaćanja koje se uklapaju u njihov digitalno povezani način života. Plaćanje putem nosivih uređaja ljudima pruža još veću praktičnost, a istovremeno ulijeva sigurnost i povjerenje, izjavila je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.

Nosivi uređaji poput pametnih prstena, narukvica ili pametnih satova koriste i tehnologiju komunikacije bliskog polja - NFC mogućnosti (Near-Field Communication). Nakon što korisnici uređaj povežu sa svojom debitnom ili kreditnom karticom, njime mogu beskontaktno platiti. Postoje "pasivni" i "aktivni" nosivi uređaji. Pasivnim uređajima, kao što je pametni prsten, korisnici odobravaju transakciju unošenjem PIN koda na terminalu za plaćanje isto kao što to rade i karticom. Aktivnim nosivim uređajima poput pametnog sata, korisnici mogu sami unijeti PIN na taj uređaj te se plaćanje obavlja samo jednim dodirom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti