Tko nam to šalje misteriozne signale iz svemira?

Neki znanstvenici smatraju da zvuk dolazi od neutronske zvijezde, drugi da mu je izvor izvanzemaljski svemirski brod.

Martina Čizmić | 10.01.2019. / 11:33

CHIME (Foto: CHIME) (Foto: CHIME)

Tim znanstvenika iz Kanade po drugi je put zabilježio neobičan zvuk koji dopire izvan naše galaksije. "Fast radio burst" (FRB), odnosno brzi radijski impuls jedan je od 13 novih impulsa koje je zabilježio radio teleskop CHIME.

Znanstvenici procjenjuju da je neobični signal, koji se ponavlja, došao s udaljenosti od 1,5 milijardi svjetlosnih godina.

Dosad smo imali zabilježen samo jedan FRB. Postojanje drugog ukazuje na to da bi ih moglo biti još. A što ih više zabilježimo, lakše ćemo razumjeti tu svemirsku zagonetku  odakle dolaze i što ih uzrokuje, istaknula je članica tima CHIME i astrofizičarka sa Sveučilišta Britanske Kolumbije Ingrid Stairs.

Uvjerena je da je samo pitanje vremena kad će CHIME otkriti još koji signal i tako omogućiti znanstvenicima da bolje prouče ove zagonetne signale.

Kanadski znanstvenici posebno su uzbuđeni jer je CHIME zabilježio ove signale dok je radio tek s djelićem predviđene snage. Kad bude u potpunosti u funkciji, nadaju se da će moći još detaljnije istražiti te zagonetne signale.

Postoje različite teorije o tome što uzrokuje FRB-ove. Neki smatraju da su to radijski signali koji su rezultat veoma brze rotacije snažnog magnetskog polja neutronske zvijezde, spajanje dviju neutronskih zvijezda, a neki nagađaju da im je izvor izvanzemaljski svemirski brod.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti