To je bonus! Za dobro poslovanje dobit će skoro milijardu dolara – sve će donirati u humanitarne svrhe

Zbog "doprinosa kompaniji" tijekom posljednjih godina šef Xiaomija dobio je bonus u dionicama čija vrijednost prema trenutačnom stanju na burzi iznosi oko 961 milijun dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.04.2019. / 11:01

Lei Jun (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iza Xiaomija je odlična godina u kojoj je kineska kompanija zauzela četvrto mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona te su izašli na burzu u Hong Kongu. Za ovaj uspjeh najveće zasluge nosi osnivač i izvršni direktor kompanije Lei Jun, a upravni odbor Xiaomija pobrinuo se da za taj uspjeh bude i prikladno nagrađen.

Zbog "doprinosa kompaniji" tijekom posljednjih godinu dobio je izdašan bonus – 636,6 milijuna dionica čija vrijednost prema trenutačnom stanju na burzi iznosi oko 961 milijun dolara. Ono što je pohvalno jest što je Jun, kako stoji u godišnjem izvještaju kompanije, sve dionice odlučio donirati u humanitarne svrhe. Naravno, nije teško pretpostaviti da izvršni direktor Xiaomija, s obzirom na količinu dionice koje donira, ima nešto novca na računu te je "težak" oko 11 milijardi dolara.

Od osnutka kompanije Xiaomi je imao uspona i padova, a tijekom jednog takvog težeg razdoblja Len je rekao da će, ako je potrebno, sam otići u tvornicu i raditi na proizvodnoj traci.

Tijekom prošle godine, u vrijeme dok je globalno tržište pametnih telefona bilo u crvenom, Xiaomi je zabilježio porast isporuka veći od 32 posto, a osim telefona kompanija prodaje i brojne druge gadgete i potrošačku elektroniku – od tableta, pametnih satova, pametnih vaga, usisavača, prijenosnih računala itd.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti