'To je zastrašujuće': Dječak se zaigrao na iPadu i potrošio 6 tisuća funti

Dok je prije na jednu transakciju trošio 0,99 ili 1,49 funti, u posljednje vrijeme napravio je više od pedeset transakcija 'teških' 99 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.04.2017. / 08:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Roditelji, dobro pazite što vam djeca rade na iPhoneu i iPadu jer bi vas 'nevino' igranje igara moglo koštati tisuće ili desetke tisuća kuna. Iako su brojne igre besplatne, korisnici u njima mogu trošiti novac i kupovati virtualne artikle, a najčešće je riječ o malim iznosima od jednog ili nekoliko dolara. Roy Dobson iz Chorleya u Velikoj Britaniji svom je jedanaestogodišnjem sinu često davao iPad za igranje igara te je navikao na povremene male troškove od nekoliko funti koliko je trošio u igrama.

On je povezao svoju bankovnu karticu s obiteljskim iTunes računom tako da je sin mogao trošiti novac bez nadzora i sve je bilo u redu dok mu nije stigao posljednji račun – Dobson se šokirao kada je vidio da mu je sin tijekom samo dva vikenda potrošio skoro šest tisuća funti. Dok je prije na jednu transakciju trošio 0,99 ili 1,49 funti, u posljednje vrijeme napravio je više od pedeset transakcija 'teških' 99 dolara – u pet minuta potrošio je 700 funti, odnosno 1.100 funti u pola sata, sve u istoj igri jer ga je zanimalo što sve može dobiti za 99 funti.
'Nisam niti znala da se mogu kupiti stvari za 99 funti. To je zastrašujuće. Rekao je kako je igra toliko dobra da nije mogao stati igrati te je mislio kako je stisnuo tipku za kupovinu samo nekoliko puta', komentirala je njegova majka za TechSpot.

Srećom po ovu obitelj i njihov kućni budžet, Apple će im vratiti sav novac koji je Alfie potrošio – iz ove kompanije nisu htjeli komentirati konkretan slučaj, no svim su roditeljima preporučili da pripaze na djecu i njihovu potrošnju u igrama kako bi izbjegli slične probleme i šokove kada im stigne račun.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti