"To nije u domeni SF-a": Ekrani na telefonima uskoro će se moći sami popravljati

Neke su mobilne kompanije već prijavile patente zahvaljujući kojima bi se jednom zauvijek riješili problemi s malim ogrebotinama na ekranima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2023. / 09:20

Razbijen ekran telefona (Foto: Getty Images)

Čini se kako se bliži dan kada se više nećemo morati brinuti oko oštećenja i ogrebotina ekrana na našim pametnim telefonima. I to ne zato što stiže neka neuništiva tehnologija s kojom se ekrani neće moći oštetiti, već zbog nove vrste ekrana koja bi se mogla sama popravljati.

TCL NXTPAPER Telefon koji ne umara oči? TCL predstavio zanimljivo rješenje

Takve ekrane ipak ne treba očekivati tako skoro, no prema analitičaru mobilnog tržišta iz CSS Insighta, prvi telefoni s samozacjeljujućim ekranima mogli bi se pojaviti tijekom sljedećih pet godina. Ekrani koji bi se sami popravljali, odnosno obnavljali koristili bi poseban nanopremaz koji bi, nakon što je ekran oštećen, u reakciji sa zrakom stvorio novi materijal. Taj bi materijal popunio praznine, odnosno oštećenja na ekranu tako da ogrebotine ne bi bile vidljive.

To nije u domeni znanstvene fantastike, može se napraviti. Najveći izazov bit će postaviti realna očekivanja, komentirao je analitičar Ben Wood iz CSS Insighta ova predviđanja za CNBC. Kaže kako ne treba očekivati “čarobno ozdravljenje” potpuno uništenih ekrana jer to neće biti moguće, barem ne s tehnologijom koju kompanije razvijaju posljednjih godina. No popravci nekakvih manjih ogrebotina mogli bi biti mogući. O ovoj tehnologiji govori se godinama, a LG je još prije deset godina predstavio telefon sa samozacjeljujućim premazom na stražnjoj strani uređaja, iako nikada nisu objasnili način na koji njihova tehnologija radi.

Patente za tehnologiju koja bi omogućila ekranima da se sami popravljaju već su prijavile brojne kompanije, uključujući i Apple čiji patent uključuje iPhone sa savitljivim zaslonom koji bi se mogao sam popraviti u slučaju oštećenja. Motorola je također prijavila patent za ekran koji bi se mogao sam obnavljati u slučaju oštećenja i ogrebotina koji je baziran na određenoj vrsti polimera. Kada je taj materijal izložen toplini, ogrebotine se popravljaju.

Google Pixel Fold Googleov patent otkriva jednu veliku promjenu na ekranima pametnih telefona budućnosti

Iako tvrtke prijavljuju patente i rade na razvoju tehnologije, Wood kaže kako su za njeno istraživanje i razvoj potrebna velika ulaganja, a i problem će biti objasniti vlasnicima telefona sposobnosti takve zaštite, odnosno mogućnosti ekrana koji će se moći sami popravljati. A te će mogućnosti biti prilično skromne i kozmetičke i odnosit će se na minimalne popravke, a kako će izgledati u praksi trebali bi saznati do 2028. godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti