TomTom po Hrvatskoj snima karte za autonomna vozila

Prisutnost TomTomovih automobila na hrvatskim cestama ne znači nužno i da ćemo uskoro vidjeti autonomna vozila.

Martina Čizmić | 02.04.2019. / 11:13

TomTomovo vozilo u Šibeniku (Foto: Zimo)

Navigacijski sustavi u automobilima već su postali standard, no postojeće karte napravljene su za ljude, a ne za autonomne automobile.

Naime, ljudi se mogu prilagoditi okolini i prepoznati stvari koje nisu vidljive na kartama kako bi se orijentirali. Autonomni automobili moraju se osloniti na one podatke koje imaju u svojim sustavima.

Poznati proizvođač karata za navigacije TomTom odlučio je nadograditi svoje navigacijske karte snimkama visoke definicije koje će pomoći autonomnim automobilima u snalaženju.

Uhvatili smo jedno takvo vozilo, opremljeno cijelim nizom senzora, kako snima hrvatsku obalu. Točnije, naletjeli smo na njega u Šibeniku.

TomTomovo vozilo u Šibeniku (Foto: Zimo)

TomTomovo vozilo opremljeno je rotirajućim LiDAR-om, koji snima 700 tisuća podatkovnih točaka u sekundi, zahvaljujući kojima se mapiraju točne pozicije predmeta u okolišu. Tu je i kamera koja snima 360 stupnjeva oko sebe te dvije GPS antene kako bi karte zaista bile točne.

Prisutnost TomTomovih automobila na hrvatskim cestama ne znači nužno i da ćemo uskoro vidjeti autonomna vozila.

Kako ističu iz TomToma, njihova flota vozila već je snimila više od 400 tisuća kilometara trasa u visokoj definiciji diljem Europe, SAD-a, Japana i Južne Koreje. A to je samo početak.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti