Totalni nadzor i nepoštena praksa? Evo čime se osiguravajuće kuće u SAD-u sve više bave

Zamislite da imate policu osiguranja na kući i jednog dana vam je osiguravajuća kuća poništi bez ikakvog upozorenja, pozivajući se samo na snimke iz zraka. Takvih slučajeva je sve više u SAD-u.

Branimir Vorša | 08.04.2024. / 16:02

Dron leti oko kuće, ilustracija
Dron leti oko kuće, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dronovi su postali alat za osiguravajuća društva za provjeru domova odozgo u SAD-u, što potencijalno može dovesti do otkazivanja polica osiguranja, otkriva The Wall Street Journal.

Cindy Picos, stanovnica Kalifornije, to je iskusila iz prve ruke kada je njezin osiguravatelj upotrijebio dron da procijeni njezin krov, što je dovelo do prekida njezinog pokrića, unatoč njezinom uvjerenju da je njezin krov u dobrom stanju. Mislila sam da imaju pogrešnu kuću. Naš krov je u dobrom stanju, rekla je Picos.

Unatoč pružanju dokaza neovisne inspekcije koji sugeriraju da je njezin krov imao još jedno desetljeće života, osiguravatelj je ustrajao u svojoj odluci, ali su odbili podijeliti fotografije iz zraka s Picos. Drugim riječima, donijeli su odluku ne pokazavši niti jedan dokaz, već su se samo pozvali na snimke drona iz zraka.

Osiguravajuća društva koriste različite metode nadzora iz zraka, uključujući dronove, zrakoplove s ljudskom posadom i visinske balone, pokrivajući ogromna područja na tlu. Međutim, ta tehnologija nije besprijekorna, što dokazuju slučajevi u kojima su police korisnika odbačene na temelju zastarjelih ili pogrešno predstavljenih slika.

Primjerice, fotografija koja pokazuje prividna oštećenja stabla, na kraaju je bila samo krivo protumačena igra sjenki i dokaz nesavršenosti korištenja takvog sustava nadozra od osiguravajućih kuća.

Unatoč svojim nedostacima, tehnologija zračnog nadzora ipak brzo napreduje, s potencijalom da se nekretnine svakodnevno prate u visokoj razlučivosti. Takav napredak izaziva zabrinutost oko privatnosti korisnika i poštenja u osigurateljnim praksama.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti